AKTUELNO

U Kosovske bezbednosne snage primljeno je 337 novih regruta, među kojima je i 22 iz manjinskih zajednica, objavio je Klan Kosova, a preneo portal Kosovo online.

Nije precizirano kojim manjinskim zajednicama pripadaju novi regruti.

Predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji poručio je na ceremoniji u kasarni "Adem Jašari" da Kosovo nikome ne preti, ali da neće dozvoliti da bude ugroženo.

Veselji je na ceremoniji rekao da su "teritorijalni integritet i granice države svete, neprikosnovene, danas i zauvek", javila je Kosovapres, a prenosi Kosovo online.

Govoreći pred novim kadetima, Veselji je rekao da je privilegija "biti pripadnik najmlađe vojske na svetu".

- Vi ste deo odbrambenih snaga, rođenih i razvijenih u partnerstvu sa NATO, najmoćnijom Alijansom na svetu, garant vrednosti slobode i demokratije - poručio je Veselji.

Veselji je kazao da Kosovo gradi "vojsku koja odražava slobodarski duh naroda", vrednosti na kojima stoji kosovska nezavisna i suverena država i viziju zauzimanja dostojnog mesta u zapadnim političkim i vojnim strukturama.

On je ocenio i da je vojska Kosova neizostavan element stabilnosti i mira u regionu i istakao da će nastaviti proces jačanja profesionalizacije kako bi postala spremna za fazu članstva u NATO.

Najavljeno je i povećanje budžeta za vojsku.

Komandant BSK Rahman Rama je u obraćanju regrutima u kasarni "Adem Jašari" zatražio maksimalno angažovanje u procesu tranzicije ove snage, dok je ministar odbrane, Rustem Beriša, rekao da unutar BSK postoji raznolikost, što ukazuje da su među 337 mladih vojnika 52 žene, a 22 dolaze iz manjinskih zajednica.

- Naš strateški cilj je članstvo u NATO-u - dodao je Beriša.

#Kadri Veselji

#Kosovo i Metohija

#Vojska

'