AKTUELNO

Na Fakultetu političkih nauka u Beogradu danas će biti održan novi sastanak predstavnika vlasti i opozicije o izbornim uslovima.

Kako je ranije najavljeno, tema drugog okruglog stola biće finansiranje izbornih kampanja, a organizacija Transparentnost Srbija objavila je preporuke u vezi sa tom temom koje će, prema najavljenom dnevnom redu skupa, predstaviti učesnicima.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Među predlozima su izmene Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, zatim izmene Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije u delu koji se odnosi na razdvajanje javne i političke funkcije, kao i izmene drugih povezanih propisa, u vezi sa krivičnim gonjenjem krivičnih dela koja su u vezi sa nezakonitim finansiranjem kampanje.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Transparentnost Srbija predlaže da na tim izmenama rade tri posebne radne grupe, u čijem bi, proširenom sastavu, bili i predstavnici političkih stranaka i Agencije za borbu protiv korupcije.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Posebna radna grupa bavila bi se izmenama medijskog zakonodavstva i propisa o državnom i političkom oglašavanju, a pre reformi koje će doći na red nakon usvajanja Medijske strategije.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Skupština bi, smatraju u Transparentnosti Srbija, trebalo da izabere nedostajuće članove u Savetu REM i Odboru Agencije za borbu protiv korupcije, kao i da organizuje javno slušanje povodom izveštaja Agencije o sprovođenju Nacionalne antikorupcijske strategije i svih izveštaja o finansiranju kampanje i kontroli finansiranja kampanje.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Agencija za borbu protiv korupcije trebalo bi da precizira pravila postupanja u kontroli finansiranja izborne kampanje, uporedo sa izmenom zakonskog okvira i objavljivanje tih pravila.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

#Opozicija

#Sastanak

'