AKTUELNO

Uključivanje Amerike u rešavanje pitanja Kosova ne treba da bude nešto od čega ćemo zazirati jer se više puta kroz istoriju dogodilo da su SAD bile na strani srpskih stavova, saglasni su sagovornici "Novog jutra".

Očekuju da će se Trampova administracija zaista aktivnije uključiti u ovaj problem, a da se Albanci tome izuzetno raduju, misleći da će iz toga izvući određenu korist.

Govoreći o navodima da administracija Donalda Trampa želi da se pitanje Kosova reši do juna, o težnji američkog predsednika da se što pre nađe rešenje kako bi ga iskoristio u izbornoj kampanji, kao i o drugim raznim pisanjima medija o tome da će Kosovo do naredne godine biti rešeno pitanje, Veljko Odalović generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova kaže da je činjenica da SAD imaju interese da ovde budu prisutni i u tome drže kontinuitet.

Podsetio je da je desetinama godina unazad američki uticaj bio ključan za mnoge događaje. Kada je reč o navodnim težnjama američke diplomatije da se Kosovo reši do juna naredne godine, Odalović kaže:

- Ne verujem da je za ovako kratko vreme moguće napraviti velike promene, ali kvalitetnih pomaka ima. Ono što je važno jeste to da popravljamo odnose sa SAD, pogotovu kada je reč o Kosovu, koje je za nas osetljiva tema – kaže Odalović. Dodaje da Albanci smatraju da bi uključivanje Amerike u dijalog donelo nešto dobro, duboko verujući da je na čelu i dalje ona administracija sa kojom su kreirali sve što su kreirali.

Kaže i da Albanci osećaju veliku nervozu pred izbore, ali i zbog Specijalog tužilaštva za zločine koje su počinili na teritoriji KiM. Među liderima tzv. Kosova, kako kaže, u toku je nemilosrdna borba, sa zaoštrenom retorikom i sve nemilosrdnijim potezima.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ne treba da zaziremo od većeg uključenja i angažovanja Sjedinjenih Američkih Država u rešavanje problema Kosova i Metohije, jer ako se prisetimo, nije da SAD nisu bile blagonaklone kada su u pitanju srpski stavovi u vezi sa opštom krizom i sukobima na prostoru bivše Jugoslavije ili na KiM - ocenjuje narodni poslanik Aleksandar Čotrić.

Imali smo ponudu koja bila kreirana u Vašingtonu, a koja se odnosila na rešenje statusa Krajine: plan Z-4 bio je, iz ove perspektive, izvanredan po srpsku stranu. Nažalost, i našom krivicom je odbačen. Republika Sprska je tekovina pregovora i mirovnog sporazuma u Dejtonu, gde je Amerika vodila glavnu reč. Setimo se 1995. kada je, posle napada hrvatskih snaga na Republiku Srpsku Krajinu, krenula ofanziva i na teritoriji RS, pa je Banjaluka maltene bila pred padom. Tada je Amerika zaustavila tu hrvatsku muslimansku operaciju i zapretila im bombardovanjem, pa je postignut mirovni sporazum. SAD nisu bile ni za raspad Jugoslavije, pa je tadašnji američki državni sekretar došao sa ponudom da Jugoslavija postane pridruženi član EU, i ponudio preko pet i po milijardi dolara sredstava koje je trebalo da dobijemo kako bi se očuvala Jugoslavija – podsetio je Čortić.

Foto: TV Pink Printscreen

Smatra da i danas SAD, iako se prethodnih godina nisu mnogo angažovale po pitanju Kosova i Metohije, sigurno budno prate dešavanja, upućeni su preko svojih predstavnika i siguran je da će se Amerika u narednom periodu više uključiti po pitanju Kosova.

- Menjaju se stvari polako i u našu korist. Prilikom susreta predsednika Vučića i Trampa na obeležavanju sto godina od pobede u Velikom ratu, setimo se da je američki predsednik poručio da su Srbi veliki narod. I verujem da će se Tramp, ako opet bude izabran za predsednika, sa odrešenim rukama, uključiti u rešavanje kosovskog problema i da će imati mnogo više razumevanja za stavove srpske strane – zaključuje Čortić.

Kada je reč o tome da savetnik američkog predsednika Džon Bolton neće doći u posetu Srbiji o kojoj se pisalo u srpskim medijima, a da u Prištini ne bi imao sa kim da govori, analitičar Tomislav Kresović, kaže da će Boltonova misija verovatno početi na proleće naredne godine, kada se bude izdefinisala politička scena u Srbiji nakon izbora u martu, ali i politička scena na Kosovu.

Foto: TV Pink Printscreen

- Američka spoljna politika se ne menja i može imati samo modifikacije u načinima realizacije. Dakle, Amerika ovde ima svoj protektorat nad Balkanom, i vojni, i geopolitički, za sprečavanje „malignog“ ruskog uticaja – kaže Kresović za Pink.

Ceo razgovor sa gostima "Novog jutra" pogledajte u nastavku:

#Donald Tramp

#Kosovo

#Novo jutro

'