AKTUELNO

Predsednik Aleksandar Vučić obišao je radove na izgradnji vijadukta "Čortanovci" na železničkoj deonici Stara Pazova - Novi Sad, u okviru izgradnje pruge za velike brzine između Beograda i Budimpešte. Istakao je da će i ovaj projekat biti napadan od strane dela opozicije koja je, dok je bila na vlasti, imala priliku da se pokaže i dokaže, ali da ništa nisu uradili. Dodaje da ovakav vijadukt "nisu znali ni da nacrtaju olovkom, a kamoli da ga izgrade".

Tunel i vijadukt "Čortanovci" jedno su od najvećih investicionih i infrastrukturnih gradilišta u ovom delu Evrope.

Radove na modernizaciji i izgradnji dvokolosečne pruge Stara Pazova - Novi Sad, uključujući i izgradnju tunela i vijadukta "Čortanovci", izvodi ruska kompanija "RŽD Internešnl", a projekat se finansira iz ruskog kredita za modernizaciju srpskih železnica. Predstavnici izvođača radova upoznali su predsednika sa projektom izgradnje vijadukta i tunela i napomenuli da je teren gde se gradi vijadukt bio veoma zahtevan, jer jer je tlo bilo močvarno i bilo je potrebno da se obezbedi.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Preneli su mi da je ugrađeno 1.450 šipova, dužine 30 metara, te da je urađena zaštita od klizišta, te da su radnici savladali velike muke i uspeli da urade posao. Predsednik je na tome čestitao i srpskim i ruskim radnicima.

- Ovo će da promeni izgled Srbije - konstatovao je Vučić.

Ako je most Vrla simbol Grdelice, vijadukt kod Čortanovaca biće simbol sveukupnog napretka Srbije, brzih pruga i možda najlepše mesto koje može da se vidi, istakao je predsednik.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Sa predsednikom Vučićem, radove obilaze i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović. Ruski ambasador Bocan-Harčenko kaže da je velika čast što Rusija učestvuje u ovom projektu, i da su dimenzije projekta "veličanstvene".

- Veličanstveno gradilište koje je i od evropskog značaja. I predstavnici RŽD kažu da će biti još više saradnje a to pokazuje da imamo bezbroj mogućnosti - naveo je on.

Kaže da će pruga biti simbol uspeha i od izuzetne važnosti za građane koji će je koristiti. Kaže da je RŽD renomirana ruska firma sa preko milion zaposlenih i sa velikim uspehom.

- Odlično rade železnice, koje se u Rusiji neuporedivo više koriste. Želimo da tako bude i kod nas i da idemo u korak sa Evropom i svetom - rekao je Vučić obilazeći radove.

Vijadukt će biti dug 2,9 kilometra i nosiće ga 59 stubova, od kojih će najviši biti 28 metara. Pored vijadukta, grade se dve tunelske cevi, svaka sa po jednim kolosekom, dužine od po 1,2 kilometra. Radovi na izgradnji vijadukta i tunela "Čortanovci" počeli su 11. avgusta 2017. godine.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Rok za završetak radova je 52 meseca, a vrednost posla je 337,6 miliona dolara. Kada cela pruga bude završena, prema najavama, od Beograda do Novog Sada stizaće se za 35 minuta. Predsednik se interesovao i za projekat izgradnje Jedinstvenog dispečerskog centar za upravljanje saobraćajem vozova u Srbiji, koji izrađuju ruski i srpski železnicari.

Predsednik se, nakon razgovora sa radnicima, popeo i na sam vijadukt, ali novinarima nije dozvolio, iz bezbednosnih razloga.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Obraćajući se okupljenima, predsednik je rekao da je ponosan na sve što je urađeno u prethodnim godinama, na podizanje zemlje iz ambisa i na to što su Čortanovci najveće železničko gradilište u Evropi.

Predsednik kaže i da je mnogo želje za saradnju Srbije i Rusije, koja je inače u jeku. Srbija je, kako kaže, pouzdan partner što će i ostati, partner koji se "pruža koliko može" i zarađuje više nego ranije.

- Sve zahvaljujući stabilnosti naših finansija - rekao je predsednik, čestitajući još jednom radnicima i ruskim partnerima.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

"Ne mešamo se u stvari BiH, odluka o NATO njihova stvar"

Predsednik Vučić izjavio je da se Srbija ne meša u unutrašnje stvari drugih država i da su odluke Bosne i Hercegovine - odluke organa i političkih stranaka u toj zemlji. Vučić je to rekao na pitanje novinara da li, posle dogovora Milorada Dodika, Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića o formiranju Saveta ministara BiH, ta država "lagano klizi ka NATO-u".

Predsednik je istakao da može da govori samo o Srbiji, koja će, ističe, ostati vojno neutralna, i neće ići ni u NATO, niti u bilo koji drugi savez.

- Mislim da je to najbolji put, a koji će put izabrati BiH njihova je stvar. A šta mi, Srbi mislimo, to je već neko drugo pitanje - rekao je Vučić.

On je istakao da Srbija ostaje vojno neutralna i da zato i brine o svojoj bezbednosti i unapređuje svoju vojsku, jer želi da bude slobodna, da ne zavisi od bilo koga i da sama čuva svoje nebo, zemlju i reke.

- Dovoljno je bilo da pogledate paradu u Nišu, i onu u Kninu, da vidite kako je za pet - šest godina Srbija napredovala, dramatično - primetio je Vučić.

Na isto pitanje, ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko, koji je ranije obavljao dužnost ambasadora u BiH, rekao je da je to "interesantno pitanje", ali da kao ambasador Rusije u Srbiji ne može da komentariše dešavanja u drugoj zemlji. On je rekao da Rusija poštuje stav Srbije o vojnoj neutralnosti, za koji kaže da u najvećoj meri doprinosi stabilnosti, razvoju i saradnji u regionu.

Kako je primetio, ako je Srbija neutralna, ima dodatne mogućnosti da se usredsredi na ekonomiju i realizaciju projekata koji doprinose boljitku cele zemlje.

- To je važno. Razumem da ovo nije direktni odgovor na pitanje, ali ja želim da izrazim zahvalnost i potvrdim ono što je predsednik rekao - Srbija je pouzdan, stabilan partner i Rusija je stabilan, kredibilan partner. Mi smo najbolji partneri u svim sferama i naša zajednička istrajnost da damo doprinos stabilnosti na Balkanu - rekao je Bocan-Harčenko.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

"Ne vidim problem u dodeli pasoša Šinavatri"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, povodom dodele pasoša bivšoj premijerki Tajlanda Jingluk Šinavatri, da ne vidi u tome problem i da se zalaže za potpunu liberalizaciju dodele srpskih pasoša.

- Ja ne vidim da je to za nas problem, posebno ako je vlada mogla da vidi ma kakvu ekonomsku ili neku drugu korist za našu zemlju - rekao je Vučić, odgovarajući na pitanja novinara i dodao da pasoš nije neka svetinja:

- Dovedite ljude u našu zemlju, bolje da dovodimo ljude, mnogo smo ih izgubili zahvaljujući siromaštvu u kojem su nas ostavili - rekao je Vučić.

Istakao je da ne može da govori o svim konrektim slučajevima, ali da je načelno za potpunu liberalizaciju dodele srpskih pasoša.

- Pre svega bih voleo da to vidim na primeru državljana nekih drugih zemalja iz regiona, ali i svih drugih - rekao je Vučić.

Vlada Srbije je na sednici 27. juna ove godine donela rešenje o prijemu u državljanstvo Republike Srbije bivše premijerke Tajlanda Jingluk Šinavatre, koja je u svojoj zemlji osuđena na pet godina zatvora zbog korupcije.

"Otkriven identitet osobe koja je pratila suprugu Predraga Malog"

Vučić je izjavio da je utvrđen identitet osobe koja je pratila nevenčanu suprugu Predraga Malog, brata ministra finansija Siniše Malog, te da je u tom slučaju privođeno više osoba. Upitan o saslušanju jedne osobe u vezi sa tim slučajem, Vučić je rekao da ima informacije da je više osoba privođeno, kao i da je utvrđen identitet osobe koja je pratila suprugu Predraga Malog.

- Čekam da me nadležni organi obaveste, ako me budu obavestili, ali sam siguran da će biti veoma interesantno i državljanstvo te osobe i šta će ona da kaže. Od drugih osoba sam čuo vrlo čudna objašnjenja - rekao je Vučić.

On je naveo da su pojedinci na društvenim mrežama lagali da je SNS angažovao nekoga u Engleskoj da prati suprugu Malog.

Da vidimo tog Engleza iz SNS. . . Jeste, mi smo išli u Englesku i angažovali Engleza da prati suprugu Predraga Malog. To je bila svetska zavera, pa će narod biti oduševljen kada čuje takve podatke - rekao je Vučić novinarima.

"Oznaku tajnosti skinuo sam zarad istine i pravde"

Vučić kaže da je odluku o skidanju oznake tajnosti sa poverljivih dokumenata o njegovom prisluškivanju doneo u skladu sa zakonom i kako bi javnost saznala istinu o tome kako ga je bivša vlast prisluškivala. Dodaje da je opozicija sada nervozna, jer se neki plaše sa čega bi još mogao da skine oznaku državna tajna ili poverljivo.

- Ne treba da brinu, ovo sam skidao zbog sebe, da pokažem ko su bili stvarni tirani i diktatori, oni koji su mislili da mogu da kontrolišu živote svojih političkih protivnika i koji mogu da rade šta hoće - rekao je Vučić novinarima.

- Skinuo sam oznaku tajnosti u skladu sa zakonom zbog istine, zbog toga što ljudi u Srbiji treba da znaju istinu i saznali su istinu. Rukovodio sam se istinom, pravdom, pravom i u skladu sa tim sam doneo odluku. Donosiću je i ubuduće, ukoliko za to bude bilo potrebe - naglasio je.

On je dodao da se na taj korak odlučio jer svaki dan sluša o tome kako "neko svoj nerad, nesposobnost i lenjost pravda tobožnjim napadima vlasti na opoziciju", kako govore o diktaturi, autokratiji i autoritarnom režimu, kao i da ga optužuju da on nekog prisluškuje.

- Smatram da je interes javnosti da vidi šta je istina. Sedam godina te podatke nisam iznosio u javnost i sedam godina nisam skidao oznaku poverljivo i oznaku državna tajna - naveo je predsednik.

Kako kaže, skinuo je oznaku tajnosti u skladu sa zakonom zbog istine. Podseća na vreme prethodne vlasti kada je ubijen Ranko Panić, jer tadašnjoj opoziciji nisu dozvolili da se prošeta do Javnog servisa.

- Ranka Panića je ubio režim Đilasa, Jeremića, Tadića samo zato što nam nisu dozvolili slobodnu šetnuju. Za to još nisu odgovarali, što je sramota nadležnih državnih organa - naveo je Vučić.

On je naglasio da je danas opoziciji dozvoljeno da šeta gde hoće, a da su u vreme bivše vlasti opoziciju tukli jer im se nije svidela ideja da prošetaju do Javnog servisa.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

"Sve što rade je - licemerje"

Nije problem da se ispuni ono što traži opozicija, i po pitanju biračkih spiskova i po pitanju finansiranja partija, ali je problem opozicije to što lažima i izmišljenim pričama ne mogu da pobede rad, marljivost i sposobnost, niti mogu da se nose s činjenicom da aktuelna vlast ima rezultate, poput vijadukta u Čortanovcima, kakav oni nisu umeli ni da nacrtaju, a kamoli da izgrade, ocenjuje predsednik.

Na pitanje novinara da prokomentariše izjavu predsednika DS Zorana Lutovca da je vlast, "samim tim što su pristali da učestvuju u dijalogu, priznali da izborni uslovi nisu dobri", Vučić je rekao da je to najbolji pokazatelj licemerja sa kojim se suočavamo":

Da nismo prihvatili dijalog, opozicija bi rekla da vlast ne želi dijalog i pozvala bi na demonstracije, ali pošto smo prihvatili razgovor, onda kažu da to znači da smo priznali da su loši izborni uslovi, što je licemerno, konstatovao je predsednik.

Na konstataciju da Dragan Đilas nije došao na današnju, drugu rundu razgovora, Vučić je rekao da Đilas nije tu, "zato što se kupa", što je, kaže, u redu, ali nije u redu da izmišlja druge razloge, već treba otvoreno da kaže građanima.

- Svi su znali pravila okupljanja i razgovora i pristali su. Došli su na prvi razgovor i čim ih napadne grupa ekstremista sa društvenih mreža, oni se tresu od straha. To je neki zatvoreni svet. Oni su umislili da ti ljudi o nečemu odlučuju i da su mnogo važni, mene baš birga šta ti ekstemisti pričaju - rekao je Vučić.

Predsednik je podsetio da je i sam uvek podržavao dijalog i da je govorio da on lično nije za razgovor sa opozicijom, jer nema ni ustavna ovlašćenja, a ni želju da razgovara sa njima, ali da će uvek da sluša građane.

#Aleksandar Vučić

'