AKTUELNO

Majkl Karpenter, bivši savetnik nekadašnjeg američkog potpredsednika Džozefa Bajdena, inače aktuelnog kandidata Demokratske stranke za predsedničku nominaciju, ocenio je da je najava šefa srpske diplomatije Ivica Dačić da će organizovati srpsku dijasporu u SAD kako bi na izborima podržala Donalda Trampa znak da želi da se meša u američku unutrašnju politiku, a urednica redakcije "Sputnjik" na srpskom jeziku Ljubinka Milinčić kaže da ne zna čemu ovakva reakcija i da je ona besmislena.

- Najviše volim kada nas ne vide i kada nismo u fokusu, jer oni nas vide onda kad nam ne valja iili nam spremaju neku nevolju. Ne znam čemu ovakva reakcija, jer ono što je rekao Dačić nije uopšte bilo namenjeno njima, to je potreba da se preko Srba u SAD dođe do Trampa - ocenjuje Milinčić.

Foto: TvPink Printscreen

-Da se zapravo čuje reč Srbija, jer je to do sada bilo retko. Mi na žalost, kao mala zemlja moramo da tražimo načine. Dačić je svojevremeno dao Trampu nekakve papire iz novina isečke kojima je pokazivao naš odnos prema Trampu. To je sve normalno, a reakcije su zaista besmislene, zaista pokazuju Ameriku u nekom svetlu koje mi nismo očekivali  - smatra ona.

Orhan Dragaš iz Međunarodnog instituta za bezbednost osvrćući se na izjavu Karpentera, kaže da je preterana reakcija bivšeg savetnika.

Foto: TvPink Printscreen

- Ne sme da se meša u izborni proces i on to zna, to je izvučeno iz konteksta. Naša država sad ulazi u diplomatsku ofanzivu upravo prema SAD, prema kongresmenima, senatorima i želi da im predstavi našu stranu priče u vezi sa ratnim zločinima na KiM, Haradinaja i ukupnog kosovskog problema - napominje Dragaš.

Što se tiče posete Boltona Srbiji, Dragaš smatra da je to veoma važno.

-Veoma je važan, jer dolazi zajedno sa Trampom u Poljsku u septembru. I vrlo je važno kao poruka podrške rešavanju kosovskog pitanja, koje je za nas najvažnije u ovom trenutku, jer uslovljava sve drugo i privredu i ekonomiju i ukupan razvoj Srbije - smatra on.

Govoreći o sukobu ambasadora Rusije i ambasadora SAD (koji tek treba da bude postavljen u Srbiji) Beriša ističe da su oni veoma iskusni u diplomatiji, kao i da ih nazivaju "specjalcima".

- Specijalci treba da budu u Siriji i Iraku, a nama trebaju ambasadori koji podržavaju i uvažaju naše interese i ne izlaze iz okvira i rešenja diplomatije i svojih ambasadorskih pozicija - zaključuje on.

#Ljubinka Milinčić

#Orhan Dragaš

'