AKTUELNO

Severna Makedonija već godinama ima ozbiljne političke probleme, a koji se tiču uticaja albanskih partija na zakonodavnu i izvršnu vlast. S tim u vezi, jasna je odluka o tome da se zločinac poput Morine ne izruči našoj zemlji, zaključuju advokati za Pink.

Krivično veće Osnovnog suda u Skoplju odbacilo je zahtev Srbije za izručenje Tomora Morine, koga vlasti u Beogradu traže zbog ratnih zločina počinjenih na Kosovu. Kako ocenjuje advokat Goran Petronijević iz Društva lobista Srbije, naša zemlja ispunila je sve formalne uslove koji su potrebni u slučajevima zahteva za ekstradiciju.

- Ovo je politička poruka suda u Skoplju, pravna sigurno nije, budući da smo ispunili sve obaveze neophodne po proceduri i sve one koje su neophodne za aktiviranje mehanizma međunarodne pravne pomoći za izručenje državljanina Srbije koji se sumnjiči za teško krivično delo na teritoriji naše zemlje, a ako se nađe na teritoriji druge države – kaže Petronijević i dodaje:

Foto: TV Pink Printscreen

Neka naša predviđanja i išla su u tom pravcu, uzimajući u obzir dosta komplikovanu političku situaciju u Severnoj Makedoniji, odnosno činjenicu da državljani ove zemlje teško mogu da donesu odluku koja bi se kosila sa mišljenjem albanskog stanovništva koje pruža podršku vladi Zorana Zaeva. Ovo je ozbiljan politički problem koji nema veze sa pravom – kaže Petronijević za Pink.

Advokat, takođe član Društva lobista Srbije, Milorad Konstantinović takođe nije iznenađen odlukom suda u Skoplju. Podseća na dešavanja od 2001. kada se u Makedoniji dešavala oružana pobuna Albanaca, a u kojoj je ubijeno na desetine makedonskih vojnika i policajaca. Za ovo, kako kaže, niko nije odgovarao.

Foto: TV Pink Printscreen

- Kao rezultat terorističkog akta koji je trajao gotovo godinu dana osuđen je samo jedan policajac na 12 godina. Makedonci su nam se pridružili po statusu pred Haškim tribunalom i nije bilo za očekivati da Makedonci, sa ozbiljnim političkim problemima koji traju dugi niz godina, zbog nas dovedu u pitanje nešto što su čuvali po cenu sopstvenog poniženja – kaže Konstantinović.

Nenad Vuković, advokat i član Društva lobista Srbije, kaže da Makedonija nema kapacitete da svoje odluke donosi suvereno i sama, što se u mnogo čemu vidi. Pravda, kaže, nije jednaka za sve, ali kako kaže, ne treba odustati od svojih argumenata.

Foto: TV Pink Printscreen

Zločin, kaže, sa pravne strane ne bi trebalo da je politički obojen. Ipak, očigledno je da Haški tribunal farsa koja je osmišljena da bi se sudilo Srbiji i da bi se donela konačna osuda zbivanja na ovim prostorima.

- Duboko verujem da istorija daje svoj sud na osnovu činjenica, što je važnije i bitnije od trenutnih uticaja pojedinaca – kaže Vuković za Pink.

Sva izvršna i zakonodavna vlast u Makedoniji zavisi od albanskih partija, te su odluke kao ovakve normalne, pa i po ceni diplomatskog skandala između Srbije i Makedonije – kaže Demo Beriša, predsednik Matice Albanaca u Srbiji. Ističe da je odnos Ramuša Haradinaja i Zorana Zaeva takav da je bilo nelogično očekivati drugačiji ishod.

Foto: TV Pink Printscreen

Ističe da se pravo neće ispoštovati, već da će biti doneta politička odluka od strane Zaeva, a kojom će Morina biti oslobođen krivice, bez obzira na materijalne i druge dokaze koji su prezentovani od strane Vlade Srbije.

Ceo razgovor sa gostima "Novog jutra" pogledajte u nastavku:

#Goran Petronijević

#Novo jutro

'