AKTUELNO

Kosovski predsednik Hašim Tači je simbol političko-kriminalne hobotnice na Kosovu, ocenjuje Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije IFIMES.

IFIMES, sa sedištem u Ljubljani, navodi da je period kada je Tači bio premijer obeležen zapošljavanjem po rodbinskim vezama, zastrašivanjem političkih protivnika i građana, pritiskom na medije i raširenim kriminalom i korupcijom u svim delovima države i društva.

Institut je izveštaj „Prevremeni izbori na Kosovu 2019: Nova šansa za dekriminalizaciju Kosova“ posvetio političkoj situaciji i najavljenim izborima.

- Vladu, koju je predvodio Hašim Tači sa svojim klanom, karakterišu nepotizam, zastrašivanje političkih protivnika i građana, pritisak na medije, kriminal, netransparentnost i korupcija u svim oblastima kosovskog društva - piše IFIMES, prenosi „Gazeta ekspres“.

- Organizovani kriminal i korupcija predstavljaju ozbiljnu pretnju kosovskom društvu - naglašava se u tekstu.

Pored toga, kaže se da je u periodu vladavine Hašima Tačija, povećan je trend napuštanja Kosova mlade populacije.

- Posebno zabrinjavajući trend je masovni odlazak mlađe generacije radno sposobnih ljudi. Vlada Kosova nije uspela da zaustavi ovaj negativni trend. Organizovani kriminal i korupcija predstavljaju ozbiljnu pretnju kosovskom društvu - piše u članku.

Prema IFIMES-u, Hašim Tači kao „simbol političko-kriminalne hobotnice“ postaje još jači saradnjom sa albanskim premijerom Edijem Ramom, za koga Institut tvrdi da je takođe uspostavio kriminalni režim u Albaniji.

- Tačijeva moć je dodatno ojačana savezom s albanskim premijerom Edijem Ramom i njegovim režimom, koji je u Albaniji uspostavio kriminalnu imperiju s dubokim međunarodnim korenima, a Kosovo često koristi kako bi proširila svoje pipke u regionu - nastavlja se u članku.

Primedbe u ovom izveštaju date su i vladi Ramuša Haradinaja, već u ostavci, rečima da nije učinjeno dovoljno da se zaustavi trend bekstva stanovništva, poboljšanje vladavine zakona i pospešivanje borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, kao ni na ekonomskom razvoju i privlačenju stranih investicija.

#Hašim Tači

'