AKTUELNO

Drugi okrugli sto predstavnika vlasti i opozicije biće održan u petak, 9. avgusta na Fakultetu političkih nauka (FPN), a tema je finansiranje izbornih kampanja, najavili su danas Fondacija za otvoreno društvo Srbija i FPN.

U pozivu sa navodi da će sastanak početi u 9 sati u delu koji će se voditi po "Chatham House" pravilu, bez prisustva medija, dok će za izjave medijima biti od 11 i 30 časova.

Kako se navodi, razgovor će biće posvećen finansiranju izbornih kampanja, pre svega u domenu unapređenja kontrole tog segmenta izbora. Posebna pažnja biće posvećena upotrebi javnih resursa u izbornim kampanjama, funkcionerske kampanje, javnosti finansiranja kampanja i kontroli.

Okrugli sto će biti posvećen problemima koje je moguće adresirati u kratkom roku, dok će pregled problema za koje će rešenja biti tražena u postizbornom periodu biti predstavljen učesnicima kao predlog za raspravu u postizbornom periodu, navodi se.

U agendi skupa se navodi da će dijalog otvoriti dekan FPN Dragan Simić i izvršni direktor Fondacije Milan Antonijević, a potom će predstavnici CRTA, CeSID i Transparentnosti Srbija predstaviti ekspertske analize posvećene problematici finansiranja izbornih kampanja.

Fondacija i FPN naveli su da nakon održanog prvog okruglog stola čvrsto veruju da je dijalog moguć i da je vreme koje je preostalo do narednih izbora neophodno efikasno i efektivno iskoristiti u cilju pronalaženja rešenja za unapređenje biračkog procesa.

FPN i Fondacija imaju u planu da organizuju seriju okruglih stolova povodom parlamentarnih i lokalnih izbora koji bi trebalo da se održe najkasnije na proleće 2020. godine. Oni su ukazali da su izbori centralno mesto demokratskog uređenja i važan izvor legitimiteta demokratske vlasti, podsetiši da će Srbija će uskoro obeležiti tridesetogodišnjicu od prvih izbora održanih nakon obnove višepartizma.

Uvažavajući princip da se izborni sistem ne menja u izbornoj godini, FPN i Fondacija smatraju da je važno pokrenuti širok dijalog o izborima u Srbiji koji bi mogao da obezbedi unapređenje pojedinih segmenata izbornog procesa i izbornih uslova, čak i u kratkom roku – pre održavanja narednih parlamentarnih i lokalnih izbora.

- Na duži rok, ovakav dijalog mogao bi da doprinese trajnom otklanjanju problema u izbornom sistemu kroz sveobuhvatnu reformu i uspostavljanju njegovog integriteta - naveli su Fondacija i FPN.

Na sastanak su pozvani predstavnici relevantnih političkih stranaka, organizacije građanskog društva koje se bave izborima i stručnjaci s fakulteta i instituta koji se bave temom.

#Opozicija

#Sastanak

'