AKTUELNO

Gosti Novog jutra ocenili su da Ramuš Haradnij ima potpuno drugačiji tretman u Hagu u poređenju sa Srbima koji su otišli tamo.

Afere oko trgovine ljudiskim oragnima 1999. godine na teritoriji Kosova i Metohije i poznata Žuta kuća ponovo postaju aktuelne, naročito nakon povratka Ramuša Haradinja iz Haga. Najvljuje se i nova optužnica protiv Ramuša Haradinaja.

Kako pojedini mediji pišu, većina organa kidnapovanih Srba sa KiM isporučena je na Bliski istok u Damask, glavni grad Sirije, i ovo je navedeno u izveštaju sa oznakom "strogo poverljivo" šefa Misije za istrage zločina iz Skoplja i Prištine Emona Smita.

Međutim, Ljubiša Risitić reditelj za Novo jutro kaža da je skeptik i da je rano da „pravda ugleda svetlost“, kao i da će ubrzo doći kraj svemu što se dešavalo na Kosovu krajem devedeseth.

- Mislim da još neće doći do likvidacije tog klana na KiM. To će se desiti tek kada reše da oni koji su važni u svetu oni to ozbiljno počiste, a to neće skoro. Nije još taj trenutak došao, onog časa kada to bude razjašnjeno oni će to počistiti. Što bi njima sada to smetalo, imamu aerodrom koji niko ne kontroliše, imaju svu slobodu – ocenio je Risitić, dodajući da je činjenica da je i dalje Amerika dominantna na Koosvu.

Boris Vuković, odgovorni urednik Srpskog telegrafa kaže da Haradinaj, koji se ćutanjem branio u Hagu, definitivno ima drugačiji tretman u poređenju sa Srbima koji su bili isporučeni na isto mesto.

- Pitanje je političkog trenutka hoće li Haradinaj biti procesuiran. Čim se dopušta da se on brani ćutanjem, čini se da to nije propirmilo ozbiljnost. Naši Srbi kada su otišli u Hag, oni su tamo ostali. Njih su isporučivali Hagu – naglasio je Vuković.

On takođe podseća da su gotovo svi svedoci u slučaju Ramuša Haradniaja pobijeni, kako i da su uništavani dokazi.

- Imamo svedoke koji bukvano tvrde da su u po severu Albanije viđali Ramuša i Dauta Haradinaja u trenucima kada se sve to dešavalo. Pitanje je i ko je pomagao Ramušu u svemu tome – dodaje Vuković.

- Naša opsednutost međunarodnom zajednom je kontraproduktivna. Mi ovde moramo da se bavimo ljudima koji su ovde i koji ometaju da istina izađe na videlo – objašnjava Risitić.

#Ramuš Haradinaj

'