AKTUELNO

Glavna urednica srpske redakcije "Sputnjik" Ljubinka Milinčić ističe da je Srbija uvek bila teren za globalno sukobljavanje, pa je to slučaj i danas u odnosu Rusije i Sjedinjenih Američkih Država.

- Amerika je rešila da na Rusiju puca iz svog mogućeg oružja, na sve strane vidite koliko im je Rusija trn u oku. Razmišljaju kako da zaustave Severni tok 2 tako što će uvesti sankcije učesnicima u projektu i to zapadnim velikim kompanijama koje su suvlasnici u tom projektu – navela je Milinčić za Novo jutro.

Kako je dodala, to se dešava na našem terenu jer smo vezani za Rusiju.

- Nama je Rusija neophodna da bismo mogli da rešavamo svoje probleme. Mi smo jedina zemlja koja Rusiji nije uvela sankcije, remetimo na taj način mir koji je zapad stvorio – istakla je Milinčić i dodala da smo mi do sada dosta dobro izlazili na kraj sa pritiscima.

Ona smatra da su pritisci i veći nego što se mislilo, ali da Srbija nije pokleknula i uspela je da održi dobre odnose sa Rusijom i Zapadom.

- Po pitanju Zapada sam skeptična, za mene nisu prijatelji oni koji vrše pritisak, ali smo mi u situaciji da moramo i njih da smatramo prijateljima. Politika koja nas drži, kako neki vole da kažu na dve stolice, a ustvari na našoj stolici, da nas drugi ne ometaju, a da mi eventualno možemo da imamo koristi je jedina prava – zaključila je Milinčić.

Foto: TV Pink Printscreen

Istoričar Nemanja Starović je ocenio da je važno pažljivo analizirati stavove američkog kongresmena Džona Redklifa, jer će on uskoro preuzeti vrlo važnu poziciju koordinatora čitave obaveštaje mreže.

- On je takozvani ultratrampovac, znači najžešći podržavalac Donalda Trampa u američkom Kongresu, možda i najkonzervativniji predstavnik predstavničkog doma budući da i dolazi iz Teksasa. Radi se o čoveku koji je duboko utemeljen u tim hrišćanskim vrednostima. To je za nas veoma važno jer su ti ljudi prijemčivi da čuju i naše tumačenje događaja devedesetih godina na Balkanu – naveo je Starović.

Foto: TV Pink Printscreen

Prema njegovim rečima, takve osobe su skone da podrže i Srbiju i srpski narod, kao jedan stari evropski hrišćanski narod koji je bio na meti radikalnog islamisma kako na prostoru BiH, tako i Kosovu i Metohiji.

- Kada razmišljamo o mogućnostima razvoja odnosa sa SAD moramo uvek imati tu liniju na pameti – istakao je Starović.

#Ljubinka Milinčić

#Nemanja Starović

'