AKTUELNO

Savez za Srbiju ići će na izbore samo ako se predsedniku Srbije zabrani da učestvuje u kampanji SNS, otvoreno rekao Dragan Đilas na sastanku sa predstavnicima vlasti, prenosi "Informer".

Lider Saveza za Srbiju Dragan Đilas, naime, traži da se predsedniku Srbije i lideru SNS Aleksandru Vučiću zabrani da učestvuje u kampanji naprednjaka za parlamentarne i lokalne izbore na proleće 2020. godine.

Đilas čak zahteva i da se Vučiću tokom kampanje zabrani da obavlja svoje predsedničke dužnosti i da se sastaje sa stranim državnicima?!

Šef SZS je, kako saznaje ovaj portal, na sastanku sa predstavnicima vladajuće većine, koji je u utorak organizovan na Fakultetu političkih nauka, postavio potpuno 'nemoguć uslov'. On je funkcionerima SNS Nebojši Stefanoviću, Vladimiru Đukanoviću, Vladimiru Orliću i Vladanki Malović rekao da će SZS na predstojećim izborima učestvovati samo ako na njima Vučić bude strogo zabranjen?!

Međutim, praksa zabrane predsednika države u izbornoj kampanji ne postoji nigde na svetu i u direktnoj je suprotnosti sa svim važećim zakonima i propisima i u Srbiji i u Evropi.

Šta kaže Zakon?

Prema Zakonu o agenciji za borbu protiv korupcije, državnom funkcioneru nije zabranjeno da učestvuje u političkoj kampanji.* Funkcioner može da vrši funkciju u političkoj stranci, odnosno političkom subjektu i da učestvuje u njenim aktivnostima ako to ne ugrožava vršenje javne funkcije i ako to nije zakonom zabranjeno (član 29. stav 1 Zakona)

Izvor "Informera", koji je prisustvovao skupu u organizaciji FPN, CESID-a i Fonda za humanitarno pravo, kaže da su svi ostali šokirani Đilasovim uslovljavanjem.

- Đilas je bukvalno tražio da Vučić ne sme da se pojavljuje nigde u toku predizborne kampanje! Tražio je čak i da mu se zabrani da se sastaje sa stranim državnicima jer je to deo predizborne kampanje?! Pa zamislite da predsednika Srbije februara ili marta 2020. na sastanak pozovu Angela Merkel, Vladimir Putin ili Emanuel Makron, a on odbije da se s njima susretne zbog izbora u Srbiji?! Pa gde to ima? - kaže sagovornik i dodaje da su se ovoj ideji oštro suprotstavili predstavnici SNS, a da su protiv nje bili i neutralni stručnjaci koji su prisustvovali sastanku.

- Poslanik Vladimir Đukanović pitao je Đilasa kako mu nije smetalo kada je u jeku predizborne kampanje 2012. tadašnji predsednik Tadić najavljivao 'posao veka' sa 'Fijatom', mazio telad i igrao kolo na stranačkim skupovima?! Stefanović je podsetio Đilasa kako je u novogodišnjoj noći pred izbore otvarao nezavršeni Most na Adi... Đilas na sve to uopšte nije odgovarao.

A oni su igrali kolo, mazili krave i telad...

* 3. marta 2012. Boris Tadić je u jeku predizborne kampanje igrao kolo na proslavi koju je Demokratska stranka organizovala da bi obeležila dobijanje statusa kandidata Srbije za članstvo u EU* 1. aprila 2012. Boris Tadić i Dragan Đilas obilazili su i poljoprivredna domaćinstva, kada je zabeležena i antologijska fotografija Tadića, koji zarad kampanje mazi telad i krave  * 31. decembra 2011. tadašnji gradonačelnik Beograda Dragan Đilas otvarao je u novogodišnjoj noći nezavršeni Most na Adi ne bi li prikupio poene u političkoj kampanji

Ove informacije potvrdio je juče i funkcioner SNS Goran Vesić, koji kaže da je jedini zahtev opozicije bio da Vučić prestane da se bavi politikom.

Jedini zahtev opozicije bio je da se Vučiću zabrani da se bavi politikom u vreme izborne kampanje. Da ne sme da objavi ako neka fabrika dolazi u Srbiju, da ne sme da prima svetske zvaničnike - Putina, Makrona, Đinpinga... To je sumanuto i tako nešto ne postoji nigde na svetu! Vučić sigurno neće razgovarati s predstavnicima opozicije i onima koji prete njegovoj porodici. On će, kao što Ustav nalaže, razgovarati sa svim šefovima poslaničkih grupa kad uđu u parlament, ali ni na kakve ucene neće pristajati - naglasio je Vesić.

Na drugoj strani, Nebojša Krstić, marketinški stručnjak i nekadašnji savetnik Borisa Tadića, ocenjuje da su ovakvi zahtevi opozicije potpuno besmisleni.

- Vučić ima obavezu da radi svoj posao i tokom kampanje. Pa i Boris Tadić je tokom kampanje 2012. godine sretao strane državnike i otvarao fabrike, ali je i pored svega toga izgubio izbore - podseća Krstić.

Organizatori sastanka, FPN i Fondacija za otvoreno društvo, saopštili su da je prvi u nizu skupova bio žustar, ali konstruktivan:

- Razgovori će se nastaviti. Potrebno je pokrenuti širok dijalog o izborima u Srbiji, koji bi mogao da unapredi delove izbornog procesa i uslova i pre održavanja narednih parlamentarnih i lokalnih izbora. Na narednim skupovima biće pokrivene sledeće oblasti - finansiranje kampanja, pristup medijima i njihova kontrola, birački spisak i izborna administracija, kao i obezbeđivanje biračkog prava svim građanima - saopšteno je juče.

#Aleksandar Vučić

#Dragan Đilas

'