AKTUELNO

Razgovori vlasti i opozicije jasan su dokaz demokratije, kaže ministar Stefanović, ističući da su, iz tog razloga, razgovori i te kako važni. Dodaje da se stav prema delu opozicije sa kojim je razgovarao, nije promenio, te je podsetio na njihovo uplitanje u brojne korupcionaške afere.

"Razgovorima na FPN dokazali smo demokratiju u Srbiji"

Spremni smo da se u parlamentu razgovara i o izbornim pravilima, obuci biračkih odbora i svim temama koje su bile pomenute i na skupu na Fakultetu političkih nauka, izjavio je danas član Predsedništva SNS Nebojša Stefanović, ali je naglasio i da je veoma važno da građani znaju ko je taj ko nudi politiku od koje će oni živeti bolje. Stefanović je rekao da su predstavnici SNS na jučerašnjem skupu nastojali da pokažu da su danas izborni uslovi neuporedivo bolji nego što su bili, te podsetio da se izborni zakoni, kao i Zakon o finansiranju političkih partija, nisu promenili od 2009. i 2011. godine.

- Postupamo u svemu po onome što je donela tadašnja vlast. Pokazali smo da možemo da imamo bolji pristup u čistije poštovanje zakona - rekao je Stefanović koji je učestvovao na jučerašnjem skupu na FPN-u.

Naveo je da je predsednik SNS Aleksandar Vučić, kada ga je pozvao i poverio mu da sastavi tim koji će ići na te razgovore koje je organizovao Fond za otvoreno društvo, Cesid, Crta i FPN, imao, pre svega, u vidu šta su najbolji interesi Srbije, a ne šta su lični, parcijalnii ili politički interesi stranke.

- Hoćemo da razgovaramo i da pokažemo da smo vlast koja brine o demokratiji, hoćemo da razgovaramo o svemu, ali uvek moramo da vodimo računa o tome šta je najbolji interes našeg društva i države - rekao je Stefanović.

Na opasku novinarke Pinka da je skup na FPN-u mnoge naterao da se pravdaju, Stefanović je rekao da nema potrebu bilo kome da se pravda.

- Išli smo da razgovaramo o temama koje su bile predlog organizatora. Išli smo da saslušamo šta svi ostali imaju da kažu. To je jedna važna tema. Nažalost, imali smo situaciju da je jedan od članova jedne od ovih stranaka koje su učestvovale u razgovorima, jedan od istaknutih članova koji se često eksponira na internetu, nedavno pretio ćerki predsednika Vučića - kaže Stefanović za Pink. Naveo je da je pored tih pretnji, Savez za Srbiju plasirao gomilu besmislica, laži i uvreda.

- Pored svih tih stvari, predsednik je rekao da on neće lično učestvovati u tim razgovorima jer su iz SzS rekli da sa njim ne treba nikad da se razgovaraju, da sa njim nemaju šta da razgovaraju, da on nije nadležan - rekao je Stefanović.

Na pitanje da li mu je u redu da sedi za istim stolom sa Đilasom, Stefanović je rekao da učešće na skupu na FPN-u nije promenio stav SNS ni prema Đilasu, Bošku Obradović, Vuku Jeremiću. Đilasa, kaže, niko ne pita zašto je obmanjivao javnost da je novac stekao u Češkoj li da ste novac stekli u Češkoj, te se postavlja pitanje kako je od 74.000 evra došao do 25 miliona evra.

- Da li bi me bila sramota da razgovaram sa Obradovićem? Da, lično ne bih voleo da razgovaram sa tim čovekom o bilo čemu - rekao je Stefanović i naveo da je Obradović čovek koji je prebijao i pretio ženama i upadao u televiziju.

- Sa takvim ljudima koji podržavaju Jeremićevu i Đilasovu korupcionašku politiku, ne bi mi lično bilo divno da sedim sa tim ljudima, ali kao odgovorni ljudi, zbog interesa Srbije, moramo da razgovaramo sa njima, da saslušamo predloge koje su organizatori imali - kaže Stefanović.

Ono što je istina, istakao je Stefanović, jeste da su u vreme prethodne vlasti izborni uslovi bili neuporedio gori, a danas su, dodaje, izborni uslovi 100 puta bolji, a izborni spisak je "čistiji" stotinu puta.

- Njima nije suština to. Kada im je pre više meseci Vučić ponudio da se razgovara u parlamentu, rekli su 'sa vama nemamo šta da razgovaramo', pa su shvatili da to luše zvuči i počeli su da izmišljaju - kaže Stefanović.

Smešno je da, navodi, sa Đilasom pričaju o slobodi medija, kada su u vreme njegove vlasti mediji bili pod njihovom potpunom kontrolom.

- Imate danas televizije sa nacionalnom frekvencijom, najveći broj nedeljnika, dnevne novine, internet portali koji o Vučiću i SNS govore najgore izmišljotine i stvari i nikom ništa. To nije normalno, ali je demokratski da imate slobodu medija - rekao je Stefanović.

"Nabvavka helikoptera znak da Srbija jača"

Treći od četiri Erbasova helikoptera H-145M namenjena srpskoj policiji, isporučen je juče Helikopterskoj jedinici MUP-a. Stefanović kaže da je ovo jako lepa vest u nastavku modernizacije opreme Ministarstva unutrašnjih poslova, te je dodao da je danas sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom potpisan sporazum, budući da je jedan od ovih helikoptera prioritetno određen za spasavanje ljudi, odnosno njihovo medicinsko zbrinjavanje.

- Ovi helikopteri su moderni i potpuno novi. Imaju mogućnost letenja u gotovo svim vremenskim uslovima, a u odnosu na ono što smo do sada imali, ovo je značajna tehnološka revolucija – kaže Stefanović, dodajući da će ovi helikopteri činiti efikasnijim sistem bezbednosti zemlje. Oni će moći da transportuju naše specijalne jedinice, da vrše osmatranja iz vazduha, da učestvuju u spasilačkim misijama, pomažu vatrogascima u gašenju požara, te da pomognu u spasavanju života, onda kada Ministarstvo zdravlja proceni da je pacijentu neophodno hitno medicinsko zbrinjavanje i prebacivanje u određenu medicinsku ustanovu.

Oprema koju poseduju ovi helikopteri je, kako kaže, najsavremenija moguća i ona koja je neophodna policiji i zdravstvu.

- Za sada imamo tri, a narednog aprila četiri helikoptera i oni će u potpunosti obnoviti kapacitete Ministarstva, a zaposlenima će pružiti podršku kakvu za 40 godina nisu imali – rekao je za Pink ministar policije.

Ovo je, dodaje, dokaz napretka zemlje, njenog jačanja i povećanja mogućnosti da se pomogne ljudima.

- Ovi helikopteri služe da pomognu građanima Srbije, da im se poveća bezbednost, da osmatramo iz vazduha, snimamo tokom noći, spasavampo ljude iz poplava i sve što je dosad bilo užasno složeno – kaže Stefanović.

Foto: TV Pink Printscreen

"Rusija nastavlja da snažno podržava Srbiju"

Govoreći o sastanku sa ruskim ambasadorom u Srbiji Aleksandrom Bocan Harčenkom, a koji je ministar sa njim održao danas, kaže da se od Rusije svakako može očekivati pomoć, kada je reč o aplikaciji Prištine za prijem u Interpol.

Imamo snažnu podršku Ruske Federacije u zaštiti našeg teritorijalnog integriteta i suvereniteta na KiM, a podrška se takođe odnosi i na multilateralne i bilateralne projekte, saradnju, a posebno na saradnju kojom se sprečavaju štetne posledice, koje bi mogle da nastanu ukoliko bi aplikacije poput ovakve bile prihvaćene – kaže ministar. Dodaje da je razgovarao i sa predstavnikom Rusije u Interpolu o tome kakva je situacija na terenu, o saradnji dve policije u okviru Interpola, ali i o aplikaciji Prištine za članstvo u Interpolu.

Kaže da Srbija nastavlja da radi na ovom pitanju, bez opuštanja, kao što je nastavila odmah po sednici u Dubaiju prethodnog novembra.

- Nastavili smo da radimo i sa zemljama koje su glasale „za“, ali i sa onim koji su bili „protiv“ i neutralni. Nema zemlje kojoj nećemo izložiti svoje argumente i pokazati koliko bi politikantski bilo uplitati tu vrstu loših poteza u policijsku organizaciju kakva je Interpol – kaže ministar.

Sa Rusijom se, kaže, nastavlja borba za KiM, ali ne samo sa Rusijom, već i sa drugim zemljama. S tim u vezi, pohvalio je rad svog, ali i drugih ministarstava.

#Nebojša Stefanović

#Televizija Pink

'