AKTUELNO

Skup o izbornom zakonodavstvu koji su juče organizovali Fakultet političkih nauka, Fond za otvoreno društvo, Fond za političku izuzetnost, a učestvovali su CESID i CRTA, kao i predstavnici Saveza za Srbiju i SNS-a izazvao je različite reakcije javnosti, a posebno kod pristalica Dragan Đilasa.

Nebojša Krstić, marketinški stručnjak ocenio je da je ovaj sastanak dobar jer tenzije već predugo traju.

- Dugo već traju tenzije između vlasti i opozicije. Ulični protesti, pozivi na linč, pozivi na duge cevi, žal ideologa opozicije što 5. oktobra 2000. godine nije bilo više krvi na ulici i obećanje da će sledeći put biti daleko više. To su sve poruke koje ruiniraju demokratiju, ruiniraju demokratske procese u društvu i koje vode u sukobe. To je situacija koja nije dobra, prvenstveno za građane, a nije dobra ni za same stranke koje učestvuju u političkom životu zemlje – izjavio je Krstić u Novom jutru TV Pink.

Krstić dodaje da su to sve procesi koje treba eliminisati iz političkog života, kako kaže, jedini način da se to eliminiše je dijalog vlasti i opozicije i međustranački dijalog.

Foto: TvPink Printscreen

- Na primer, poziv predsednika Vučića na unutrašnji dijalog o Kosovu je bio način da se pronađe neki minimum zajedničkog interesa, neki minimalni konsezus oko najvećeg državnog problema. To je bio poziv na dijalog. Potom smo imali seriju takozvanih petomilionskih protesta koji su kulminirali događajem ispred zgrade Skupštine, gde je Maja Gojković pozvala sve stranke da uđu u Skupštinu i da razgovaraju o svemu, a to je sa gnušanjem odbijeno – kazao je Krstić i dodao:

Ovde već šest, sedam godina traje ta pomalo patološka borba unutar opozicije za to ko je prava, a ko nije, i ko je izdajnik opozicije, a ko pravovernik. To svodi čitav politički život unutar opozicije na plemensku borbu, a ne na demokratski proces.

Krstić navodi da se pravo opozicionarstvo već godinama u Srbiji ne dokazuje po tome što se izađe i kaže “Evo imam bolje ideje od Vučića. Ja bih taj problem bolje rešio, evo ovako…”, već postoji težnja da se dokaže pravo opozicionarstvo kroz psovke i uvrede upućene Vučiću.

- Ta bolesna atmosfera u Srbiji vlada već šest, sedam godina, i došla je do usijanja u zadnje vreme, a juče ste imali hladan tuš u kome na FPN najnormalnije ulaze tri predstavnika SNS i petoro, ne znam koliko tačno, iz SzS. To je hladan tuš za javnost koja želi krv, koja traži preke sudove, linč. Imate akademike koji traže preke sudove i linč – kazao je Krstić.

Foto: TvPink Printscreen

Prema njegovim rečima akademika Todorovića ne poznajemo po njegovim radovima, već po tome što neprekidno traži nasilje kao i Jovu Bakića. Kako kaže Krstić, ništa ne znamo o tome kakav doprinos ima na naučnom radu iz sociologije, ali dobro znamo za njegov doprnos pozivima na nasilje.

- Vi imate takvu atmosferu koja se pretvorila u šok. Desio se susret, sedeli su pod istim krovom, a to nije dozvoljeno po uzusima ove grupe histeričnih, malobrojnih i neodgovorno agresivnih ljudi. U tom smislu je jučerašnji susret izuzetno dobar i izuzetno važan – naglasio je Krstić.

#Nebojša Krstić

#Opozicija

'