AKTUELNO

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun istakao je da Srbija mora da učini sve da pomogne Specijalnom sudu za zločine u Hagu koji je formrian kako bi se istražili svi zločini koje su pripadnici OVK počinili nad Srbima na KiM.

Drecun je u Novom jutru rekao da će to biti “težak posao”, jer kako je naglasio, slika Srbije koju su zapadni mediji godinama kreirali u svetu ne može tek tako da se sruši.

- Nije smela da se promeni slika koju su zapadni mediji kreirali o Srbiji. O trgovni organima na KiM se gotovo ne priča, ali verujem da su u tome direktno ili indirektno učestovovali i pojedinci na određenim pozicijama – rekao je Drecun.

Odlaskom Haradinaja u Hag na saslušanje, ponovo se aktuelizovala priča o aferi “medicinskog otpada” koja je vezana za trgovinu organa. Te 1999. godine kamioni KFOR-a vozili su navodno medicnski otapd sa Kosova u bolnicu u Skoplju. Ispostavilo se da je reč o ljudskim organima.

Drecun kaže, da je i ovaj slučaj za sada ostao samo na priči i da odgovorni nisu odgovarali.

- UMNIK je sprovela određenu istragu, postoji taj forenzikči dokaz o tom slučaju, ali kada je nastao dosije o tom slučaju, on je i jednostavno nestao – rekao je Drecun.

On takođe kaže da su mnogi svedoci o ratnim zločinima na Kosovu izgubljeni upravo zbog nestručnosti, zastrašivanja ili prikrivanja dokaza.

- Sećate li se snmka Tužilaštva za ratne zločine gde jedan od svedoka, doduše sa skrivenim indentitom, govori užasne detalje o vađenju organa. To je lepo primljeno kod naroda, ali druga strana medalje je da je Haški tribunal je odbio da prihvati tog svedoka, jer je kompromitovan. Takođe, tadašnji portparol tužilaštva za ratne zločine otkrio je da postoje još dva svedoka o ratnim zločinima, ali i još neke detalje o njima – rekao je Drecun, ističući da takve stvari nisu smele da se rade, jer se svedoci na taj način gube.

Drecun objašnjava da je upravo kompromitovanje svedoka u javnosti u to vreme i nestručnost nadležnih, značajno uticalo na iskaze ostalih ključnih svedoka.

- Jedan od svedoka, koji je navodno bio čuvar u Žutoj kući, nakon svega što se desilo rekao da ne želi da priča ali i da zna nešto o Žutoj kući, ne bi rekao ni za živu glavu, jer se plaši za svoju sigurnost – objasno je Drecun ističući da je Tužilaštvo za ratne zločine u vreme prethodne vlasti moralo pažljivije da vodi računa o svim svedocima koji bi mogli da svedoče u korist Srbije.

“I Karla Del Ponte je znala da atmosfera straha vlada na KIM”

Kometarišući knjigu bivše haške tužiteljke za ratne zločine Karle Del Ponte “Lov”, Drecun kaže da je i ona tu opisala detalje atmosfere koja je vladala na Kosovu.

- I ona govori da je OVK kriv za smrt Albanaca, ne samo Srba. Bilo je Albanaca koji su takođe bili žrtve trgovine organa. Karla je pričala da se neki pripadnici stranih službi boje Albanaca i da su zbog toga ćutali – kaže Drecun, pitajući se šta je Karla Del Ponte preduzela nakon svih saznanja do kojih je došla.

“Vremenom dokazi blede. Nema tela, nema istrage i dokaza”

Kako je Drecun naglasio, protok vremena negativno se odražava i ne ide u korist Srbije, jer kako kaže, sa vremenom i dokazi blede.

- Prošlo je mnogo godina, sa protokom vremena sve je manje dokaza. Sada niko nije odgovoran, i tek neće biti, jer kako vreme više prolazi sve je teže dokazati zločine. Sada nema tela, a bez tela je teško raditi – naglasio je Drecun.

Kako je istakao na Kosovu postoji veliki broj masovnih grobnica, gde se mahom nalaze Srbi.

- Imate masovnu gorbnicu u slučaju “Bunker” gde se nalazila i petočlana porodica sa troje dece. Likvidirani su na surov način, oni su klečali i pucano im je u glavu – opisuje Drecun.

Kako kaže, važno je da Srbija povrati ugled u svetu kako bi se i svi ratni zločni na Kosovu razrešili.

- Bojim se da je situacija nakon 5. okobra bila takva da je ispalo da su Srbi odgovorni za sve – rekao je Drecun.

On je ponovio da je za nastavak dijaloga Beograda i Prištine neophodno ukidanje taksi na srpsku robu i snažnije angažovanje međunarodne zajednice.

- Ako se prioritet ogleda u tolerisanju jednostranih poteza, onda rešenja nema. Nisam siguran da EU nije imala mehanizme da utiče na Prištinu. Za nastavak dijaloga važno je snažnije delovanje međunarodne zajednici - rekao je Drecun.

#Kosovo

#OVK

#Srbija

'