AKTUELNO

Naša spoljna diplomatija odlično funkcioniše, imamo dobru saradnju sa Rusijom, EU, Kinom, Japanom, a jedina smo zemlja u ovom delu koja nije deo NATO-a, a u dobrim odnosima je i sa ovom organizacijom, kažu gosti Novog jutra.

U niškoj kasarni "Mija Stanimirovic" predstavljeno je 10 izviđačko - oklopnih vozila koje je Rusija poklonila našoj zemlji u skladu sa Vojno-tehničkim sporazumom, dogovorenim između predsednika Aleksandra Vučića i Vladimira Putina.

Pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse dr Nenad Miloradović za Novo jutro kaže da vozila koja je Srbija dobila su od velikog značaja za modernizaciju Vojske Srbije.

- Ova vozila imaju slavnu istoriju, njihov koncept je da izgeldaju mala, ali su jako moćni. Naoružan je sa dva oružja, dve vrste mitraljeza. Trenutno su to najveći i najvažnij imitraljezi današnjice. Koriste izvanredne metke – rekao je Miloradović, koji je dodao da vozila dobijena od Rusije su značajna za balističku zaštitu vozila.

Kako je takođe dodao, velika prednost ovog vozila je što je njime moguće upravljati i sedeći i stojeći, a kao je naglasio to je važno za delovanje u toku oružanog sukoba.

- Mislim da je prednost da sa ovim vozilom možete da osmatrate i dejstvujete u pokretu. Veća je verovatnoća da preživite. Možete da pogodite i pobegnete od protivnika – objasnio je on.

General-major u penziji Vidosav Kovačević kaže da je ovo dobra vest za Srbiju i kopnenu vojsku.

- Zbog vojne neutralnosti, Srbija mora da jača svoje naoružanje i vojsku. Ovim poklonom se pokazalo koliko je Rusija moćna zemlja i koliko je napredovala u tom vojnom sistemu. Mislim da će zbog toga još stvari pokloniti Srbiji. To što Srbija kaže da ne želi da uvede sankcije Rusiji, Srbiju to i skupo košta u svetu. Jedin smo rekli da nećemo u NATO, ali uprkos svemu, važno je da budemo dobro naoružani, ali i da imamo dobre odnose sa svetom – dodao je Kovačević.

Kako naglašava, Srbija uspešno balansira na međunaordnom tlu, jer je, kako kaže, u dobrim odnosima sa svima.

- Mi srađujemo sa Francuskom, sa Rusijom takođe i naša diplomatija funkiconiše baš kako treba – naglasio je Kovačević.

#Rusija

#Srbija

#Vojska

'