AKTUELNO

Nakon neuspešne sedice vlade tzv. Kosova, održane u petak, Ramuš Haradinaj potvrdio je da je on sada bivši premijer, ali da će se obratiti utavnom sudu da bi, kako je rekao, dobio tumačenje o ovlašćenjima i odgovornosti "vlade u ostavci".

On je novinarima rekao da ima puno pravo da se obrati ustavnom sudu i zatraži takvo tumačenje.

- Nećemo donositi odluke osim onih koje se budu ticale budžeta za vanredne parlamentarne izbore, a ministri će nastaviti samo sa određenim zadacima - rekao je Haradinaj, prenela je Koha.

Podsetio je da je u svojoj pisanoj ostavci istakao da neće dopustiti vakuum u radu institucija.

- Ja više nisam premijer, ja sam bivši premijer, nakon ostavke - kazao je Haradinaj, prenela je KTV.

Najavio je da će pitanje o nadležnostima "vlade u ostavci" ustavnom sudu uputiti vladina kancelarija za pravna pitanja, te da očekuje da ta najviša pravosudna institucija razjasni novonastalu situaciju nakon njegove neopozive ostavke.

Današnju sednicu vlade prekinuta je, zbog neslaganja članovaharadinajevog bivšeg kabineta o tome šta dalje u novonastaloj situaciji, javila je RTK, na albanskom jeziku.

Haradinaj je na početku sednice rekao da vlada, prema tumačenju vladine pravne kancelarije, nema pravo da stvara vakuum u svom radu, čemu su se usprotivili ministri iz reda vladajuće DPK I Inicijative, pa je Haradinaj rekao da mu ne preostaje ništa drugo već da se obrati ustavnom sudu.

Haradinaj je ponovio da od ustavnog suda očekuje tumačenje što je pre moguće.

Iskoristio je ovu priliku da se još jednom osvrne na 100 odsto uvećane takse na proizvode iz Srbije I BiH, te ponovio da će ta mera ostati sve dok Srbija ne prizna kosovsku nezavisnost.

Ne vidi, kazao je, mogućnost da sporazum o normalizaciji odnosa sa Beogradom bude donesen bez priznanja kosovske nezavisnosti u okviru postojećih granca.

- Ja sam protiv toga. Neću dozvoliti ukidanje taksi dok ne dobijemo priznanje kosovske nezavisnosti. Dakle, porez ostaje, dok Srbija ne prizna Kosovo - rekao je Haradinaj, preneo je Zeri.

Sednici vlade nisu prisustvovali šef kosovske diplomtije Bedžet Pacoli I Fatmir Ljimj, koji je lider Inicijative oži potpredsednik bivšeg premijera, prenela je Koha.

HARADINAJ SE VRATIO U PRIŠTINU, NASTAVLJA DA RUKOVODI VLADOM

Premijer tzv. Kosova u ostavci Ramuš Haradinaj objavio je da je kasno u četvrtak veče stigao iz Haga u Prištinu i da će nastaviti sa aktivnostima u vladi.

Haradinaj je na Fejsbuku napisao da njegova nevinost ne može da se dovodi u pitanje i da nikakva zloupotreba ne može da uzdrma suvereno pravo Kosova.

- Granice Kosova ne smeju da se tiču nikoga. Kosovu se ne može nametnuti ‘Dodik Republika'. Bezuslovni dijalog, odmah - objavio je Haradinaj.

Do njega su, kaže, stigle glasine da obavljanje vladinih dužnosti nakon ostavke nije ustavno, ali navodi da ne može da se usudi da ostavi vakuum, jer Kosovo ne može da snosi posledice vakuuma u vlasti.

On je pozvao stranke koje misle drugačije da se obrate Ustavnom sudu i istakao da će poštovati odluku tog suda.

#Kosovo

#Ramuš Haradinaj

#Vlada

'