AKTUELNO

U Specijalizovanom tužilaštvu u Hagu saslušan je premijera privremenih prištinskih institucija u ostavci Ramuš Haradinaj.

Posle saslušanja, Haradinaj se obratio novinarima na srpskom jeziku i rekao da se branio ćutanjem.

- Dobio sam pravni savet da uopšte ne iznosim svoju odbranu i neodgovaram na pitanja. Time sam završio obavezu prema sudu. Druge obaveze nemam - kazao je Haradinaj po izlasku iz zgrade tužilaštva.

Istakao je da nije upoznat o čemu se radi u njegovom slučaju.

Pošto je iskoristio pravo da se brani ćutanjem, kako kaže, nije detaljnije upoznat sa sumnjama o njegovoj ulozi u toku rata i nije od tužilaštva dobio detaljnije informacije.

Prema pisanju prištninskih medija, Haradinaj je na pitanje da li će protiv njega biti podignuta optužnica, rekao da ne očekuje optužnicu, ali da on takva predviđanja ne može da daje.

On je rekao da za sada Specijalno tužilaštvo nije podnelo nikakve druge zahteve, ali da je on spreman na saradnju.

- Nisam želeo da budem premijer ovde, danas sam došao kao Ramuš Haradinaj - rekao je on.

Haradinaj je novinarima ispred zgrade tužilaštva rekao da je na saslušanje pozvan kao osumnjičeni i da mu je tužilaštvo savetovalo da ne govori o toku ispitivanja.

- Ispunio sam zakonsku obavezu kao osumnjičeni. Dobio sam pravni savet da ne odgovaram za ono što su me pitali. To su zakonske procedure koje ne skrivaju nešto od javnosti, ali kako mi zakon ne dozvoljava... - rekao je Haradinaj, dodavši da još uvek ne zna "svoju ulogu" u vezi sa onim zbog čega je pozvan kao osumnjičeni, preneo je prištinski Zeri.

Haradinaj se u tužilaštvu zadržao oko sat vremena.

Novinari nisu mogli da prisustvuju ispitivanju, niti da uđu u zgradu tužilaštva, jer je istraga zatvorena za javnost.

Nije poznato za koje se zločine sumnjiči jer tužilaštvo odbija da saopšti informacije o tome, naglašavajući da istraga nije javna.

Ispitan i Krasnići

Bivši predsednik tzv. Kosova Jakup Krašnići, stigao je u zgradu Specijalizovanog tužilaštva 20-ak minuta pre Haradijanja, a kako prenosi prištinska Zeri njegovo saslušanje je završeno.

Kosovo pres prenosi da Krasnići nije rekao da li ga je Specijalno tužilaštvo pozvalo kao svedoka ili osumnjičenog, ne navodi ni da li je Krasnićijevo saslušanje u tom sudu završeno ili će biti nastavljeno i sutra.

Kako izgledaju saslušanja?

Inače, saslušanja Specijalnog suda po pravilu traju dva do tri dana, a tok saslušanja, odnosno pitanja Suda i odgovori osumnjičenih ili svedoka ostaju iza zatvorenih vrata.

Specijalizovno tužilaštvo kojim od septembra prošle godine rukovodi američki tužilac Džek Smit nadležno je za istraživanje ratnih zločina počinjenih na Kosovu i Metojiji od 1998. do 2000. godine.

Prema Zakonu o Specijalizovanim većima i Specijalizovnom tužilaštvu, prilikom ispitivanja, Haradinaj će najpre biti upoznat sa svojim pravima, među kojima je i pravo da ne iznosi odbranu - da se brani ćutanjem, ali ukoliko odluči da odbranu iznese to može da traje dan, dva u zavisnosti od toga šta ima da kaže.

Ostavka

Podsećamo, Haradinaj je u petak podneo ostavku na mesto premijera upravo zbog saslušanja pred Specijalnim sudom, a danas se pojavio pred istražiteljima. Naredni potezi suda u vezi Ramuša Haradinaja nisu poznati. Haradinaj je osumnjičen za ratne zločine na KiM u periodu od 1998. - 2000. godine. Nije poznato za koje se zločine tereti jer tužilaštvo odbija da saopšti informacije o tome, naglašavajući da istraga nije javna.

#Ramuš Haradinaj

'