AKTUELNO

U Specijalnom sudu za zločine saslušan je Ramuš Haradinaj, jer se sumnjiči u umešanost u zločine koje su počinili bivši pripadnici OVK nad srpskim i nealbanskim stanovništvom.

Haradinaj je novinarima ispred zgrade tužilaštva u Hagu rekao da je na saslušanje pozvan kao osumnjičeni i da mu je tužilaštvo savetovalo da ne govori o toku ispitivanja.

- Ispunio sam zakonsku obavezu kao osumnjičeni. Dobio sam pravni savet da ne odgovaram za ono što su me pitali. To su zakonske procedure koje ne skrivaju nešto od javnosti, ali kako mi zakon ne dozvoljava ... - rekao je Haradinaj, dodavši da još uvek ne zna "svoju ulogu" u vezi sa onim zbog čega je pozvan kao osumnjičeni, preneo je prištinski Zeri.

Haradinaj se u tužilaštvu zadržao oko sat vremena.

Novinari nisu mogli da prisustvuju ispitivanju, niti da uđu u zgradu tužilaštva, jer je istraga zatvorena za javnost.

Nije poznato za koje se zločine sumnjiči jer tužilaštvo odbija da saopšti informacije o tome, naglašavajući da istraga nije javna.

Podsećamo da je Ramuš Haradinaj u petak podneo ostavku na mesto tzv. kosovskog premijera upravo zbog saslušanja pred Specijalnim sudom, a danas će se pojaviti pred istražiteljima.

Haradinaj je na svom Fejsbuk profilu napisao da je "Kosovo krenulo napred na evroatlantskom putu i da je "jače nego ikada pre, na liniji mira i u sveprisutnom prijateljstvu sa Sjedinjenim Državama".

Ponovio je da je "Kosovo spremno za dijalog sa Srbijom do postizanja pravno obavezujućeg konačnog sporazuma, uključujući i uzajamno priznavanje u postojećim granicama".

Takođe, naveo je da kosovsko tržište za proizvode iz centralne Srbije može biti oslobođeno nametnutih taksi samo u zamenu za priznanje kosovske nezavisnosti.

Erold Belegu, savetnik Ramuša Haradinaja, izneo je očekivanje da će premijer u ostavci već u četvrtak biti na Kosovu, pošto bi u Hagu danas trebalo da svedoči pred Specijalnim većem za zločine na Kosovu, prenosi prištinska štampa.

Belegu je za Kosovapress izneo očekivanje da će rad Specijalnog veća biti nezavisan i da neće biti pod uticajem političkih pritisaka.

#Hag

#Ramuš Haradinaj

'