AKTUELNO

Važno je da predstavnici velikih sila dolaze u Beograd, značajna je poseta Makrona i njegov susret sa predsednikom Vučićem, ocenili su gosti Novog jutra.

Predsednik Francuske Emanuel Makron u utorak je završio dvodnevnu posetu Srbiji, a do aviona ga je ispratio predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Rastanak dvojice lidera bio je srdačan, kao što je bio i sam doček visokog gosta iz Pariza.

Tokom posete, francuski predsednik je poslao jasne poruke po pitanju Kosova i Metohije, evropskih integracija i saradnje Srbije i Francuske, ocenio je Đorđe Milićević, potpresednik Narodne skupštine.

- Nakon18 godina predsednik Francuske je posetio Srbiju. Ovo znači da je osnažen ugled Srbije u svetu, kao i njena međunarodna pozicija – rekao je Milićević.

On se takođe osvrnuo i na pitanje srpskog novinara upućenog Makronu koji ga je upitao zbog čega ne razgovara i sa pripadnicima opozcije.

- Da su nosil žute prsluke u parlamentu, možda bi ih primetio i porazgovarao sa njima – rekao je Milićević, podsećajući da je deo opozicije i dalje akvitan u raspravama u Skupštini Srbije.

- Jedan deo opozcije nikada nije napustio skupštinsku salu, drugi deo koji je napustio se vratio i učestvuje u dijalogu, dok treći deo opozcije i dalje traga za načinom kako da se vrati shvatajući da su načinili grešku – ističe Milićević, pitajući se o kom delu opozcije se zapravo najviše govori.

Kako je istakao, deo opozicije, koji bojkotuje poslaničke klupe, nije bio aktivan i dok je bio u Skupštini.

- Dragan Đilas je kao poslanik u skupštinskoj sali bio svega 13 sati, 12 minuta i 15 sekundi, a diskutovao kao poslanik 51 minut i 37 sekundi, a tada je bio predsednik DS-a. Vuk Jeremić se pojavio samo na konferenciji za štampu. Kada smo 2013. godine usvajali budžet za narednu godinu, Vuk Jeremić je glasao za takav budžet u celini. Mi smo sada i nadmašili taj budžet – zapaža on.

Predstavnici Beograda i Prištine dobiće poziv za sastanak u SAD, odmah posle samita u Parizu, jer je Vašington odlučan da se kosovsko pitanje reši do kraja godine, pišu mediji.

Vašington se uključje u raspetljavanje kosovskog čvora

Neki mediji su objasnili da je plan Vašingtona da se odmah posle Pariza u septembru sastanu lideri kako bi se stvari pomerile sa mrtve tačke. Francuski predsednik Emanuel Makron je preuzeo na sebe da organizuje novi sastanak, a osnovni cilj ovog skupa je namera Zapada da natera Prištinu da ukine necivilizacijske mere protiv srpskog naroda.

Boris Vuković, odgovorni urednik "Srpskog telegrafa", rekao je da SAD ima nameru da se aktivno uključi u rešavanju kosovskog pitanja.

- Cilj Vašintona je da natera Prištinu da povuče te necivilizacijske mere. Na neki nači da se sedne za sto i razgovara – rekao je Vuković, koji je takođe ocenio da je za Srbij važno da se velike sile uključe u rešavanje ovog problema.

- Dobro je da dolaze velike sile u Beograd, i da naš predsednik ide da razgovara sa važnim, svetskim zvaničnicima. Dobro je što Srbija regaguje racionalno, i nakon uvođenja taksi, mi smo skretali pažnju međunarodnoj javnosti – oceno je Vuković.

#Kosovo

#Priština

#Srbija

'