AKTUELNO

Autorski tekst predsednika Aleksandra Vučića za Politiku “Elita i plebs“ izazavao je veliku pažnju javnosti, nakon čega je lažna elita krenula u hajku na njega.

Šta je uzrok za ovakvo ponašanje dela opozicije i dela takozvane elite okupljene oko Saveza za Srbiju i koji je krajnji cilj ovakvih brutalnih napada u Novom jutru govorili su istoričari Nemanja Starović i Saša Adamović.

Pitanje kvaliteta te elite jedno je od krucijalnih pitanja i dobro je što je i na ovaj način ono otvoreno, i to je zaista idelana prilika da malo pretresemo problem naše pseudo elite koja je prisvojila sva prava za sebe, ukazao je Saša Adamović.

- Onaj ko je pripadnik prave srpske, nacionalne verodostojne elite, elite koja je u svakom trenutku spremna da se žrtvuje i da služi svom narodu, taj nikad za sebe ne bi rekao da je elita. Vaš narod mora da vas prepozna i da vidi u vama elitu - upozprio je Adamović.

Dodaje da prava elita podrazumeva žrtvu, odovornost i podrazumeva služenje svom narodu! Ništa od nabrojanog, kako kaže,  apsolutno ne ide uz ovu pseudo elitu, i mi zapravo "imamo jednu vrstu ološ elite koja je spremna da izda, proda ili se odrekne svakog nacionalnog interesa i koja se čak stidi naroda iz koga je potekla".- Čini mi se da su to nekakvi slučajni Srbi ili Amerikanci rođeni u srpskoj koži, i zahvaljujući ovom autorskom teksu predsednika Aleksandra Vučića oni iskaču iz sopstvene kože i pokazuju se u najboiljem mogućem svetlu. Niko nije pominjan, niko nije imenovan, samoproglašena elita se samoprepoznala - kaže Adamović za Pink i dodaje da treba jasno reći da je naš narod bolji od te takozvane elite.

Foto: TvPink Printscreen

Uveren da je ovaj autorski tekst predsednika Vučića zapravo veoma važan, pre svega zbog toga što bi mogao da posluži kao početak jedne opšte društvene debate u Srbiji o tome šta danas predstavlja našu društvenu, umetničku, intelektualnu elitu, Nemanja Starović rekao je da je sve ono što sebe predstavlja nekom srpskom elitom zapravo predstavlja jedan proizvod nepotizma kao dominantnog obrasca promocije bilo u akademskoj ili bilo kojoj drugoj društvenoj sferi.- Dakle, to je ta takozvana elita koja sama sebe potvrđuje, koja sistemom unakrsnog referenciranja koristi nekakve procedure i objektivne kriterijume za napredak u akademskoj sferi kao jedan plašt ispod koga se krije taj nepotizam - istakao je Stratović.

Osvrnuo se na to da nama nema sreće dok ne razbijemo taj sistem koji se učaurio, koji se ukorenio i koji koristi nekakve kriterijume i procedure kao štit ispod kojeg sprovodi tu jednu nečasnu praksu. - Pored toga ono što predstavlja tu neku našu elitu nema nikakav odnos ni prema državi ni prema naciji, to su ljudi koji proklinju svoju sudbinu zbog toga što su rođeni u ovoj državi, što su pripadnici ovog naroda, a dok prema tom istom narodu osecaju jedan dubok prezir - kazao je Stratović za Pink.

#Aleksandar Vučić

'