AKTUELNO

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je da odnosi sa Srbijom i predsednikom Aleksandrom Vučićem nisu zahladili, ali nisu kao što su bili ranije.

- Nisu zahladili naši odnosi. Sastanaka zvaničnih i nezvaničnih ima, malo više je bilo nezvaničnih i nije bilo tako davno, postoji komunikacija - kazao je Đukanović.

On je, ipaki, priznao da je došlo do promene u tim odnosima.

- Nije bilo tako davno kada su i sa jedne i sa druge adrese stizale poruke o odličnim međudržavnim odnosima, da bi danas mogli da zaključimo da oni više nisu tako dobri kao što su bili u prethodnom periodu - ocenio je Đukanović.

Razlog vidi u tome što je otvoren prostor za obnovu, kako kaže, veoma pogrešnih, nakaradnih teza koje su tokom devedesetih dovele do ugrožavanja vitalnih vrednosti svih naroda koji su živeli na prostoru bivše Jugoslavije.

Upitan na koje teze misli, kaže da postoje ambicije određenih država u regionu da uređuju prava svojih sunarodnika u drugim državama.

- To je bio razlog za rat devedetih i to je rodilo pogubne ideje koje su dovele do rata - rekao je crnogorski predsednik.

Što se tiče priznanja Kosova, Đukanović kaže da je tu odluku donela suverena država Crna Gora na osnovu procene onoga što su regionalni interesi.

- Naša procena je da je najvažniji regionalni interes stabilnost. U skladu s tim smo zaključili da nećemo doprineti stabilnosti ako žmurimo pred realnošću. Tu odluku smo doneli ne želeći da radimo na štetu Beograda ili u korist Prištine - kazao je Đukanović i naveo da je o tome upoznao i tadašnje zvaničnike u Beogradu.

Upitan da li se više čuje sa Vučićem ili sa Hašimom Tačijem, Đukanović je odgovorio sa Vučićem, i to mnogo češće, dodajući da su to prijateljski razgovori.

Prema njegovim rečima, to su razgovori dva državno odgovorna čoveka u kojima se razlikuju po određenim pitanjima, što je prihvatljivo zato što se podrazumeva da obojica pokušavaju da primarno vode računa o interesima države koju predstavljaju.

- Naravno, sa svešću da nikada ne možete apsolutizovati interese jedne države i da morate voditi računa da oni budu kompatibilni sa onim što nam je zajednički regionalni interes, a to je stabilnost - zaključio je Đukanović.

#Crna Gora

#Milo Đukanović

#Srbija

'