AKTUELNO

Zbog detaljnog plana obezbeđenja Emanuela Makrona, predsednika Francuske, u Beograd su poslati francuski specijalci koji u saradnji sa srpskim kolegama prave detaljan plan bezbednosti.

Makron dolazi u dvodnevnu posetu Srbiji, 15. i 16. jula, a domaćin će mu biti predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Francuskog predsednika, tokom posete Bepgradu, će obezbđivati francuska elitna borbena jedinica - Legije stranaca.

U Srbiji tookom Makronove posete boraviće i oko 100 francuskih bezbednjaka. Jedna grupa je već stigla u Srbiju, a sa pripadnicima srpske policije i službi bezbednosti do detalja priprema plan zaštite.

Foto: Tanjug

Grupa oko 50 francuskih bezbednjaka, koji su već u Beogradu, sa kolegama iz Srbije proveravaju sve tačke na kojima će Makron boraviti, kao i rute kojima će prolaziti.

Inače tokom poste predsednika Francuske Srbiji, oko 4.000-5.000 policajaca, a uz pripadnike specijalnih jedinica MUP i Vojske Srbije, BIA, VBA i VOA, obezbeđivaće tok posete.

Prema nekim informacijama francuski predsednik će najverovatnije biti smešten u hotelu „Hajat“.

Ulice kojima bude prolazio predsednik Francuske biće zatvorene, na zgradama će biti snajperisti, kao i tokom poste ostalih svetskih zvaničnika Beogradu. Pripadnici Žandarmerije kontrolisaće i pešake koji se budu zatekli u blizini mesta gde se bude nalazio Makroon.

Makron, koji će u Beogradu provesti dva dana, biće poslužen srpskim specijalitetima, akao specijalitet predsedniku Francuske poslužiće se sarma, proja, razne pite, ajvar, roštilj. Uz ova vrhunska jela će biti služena najkvalitetnija domaća vina.

Foto: Tanjug

A ono što je najbitnije za Srbiju, jeste da će tokom posete Makrona biti potpisano oko 20 različitih sporazuma. Francuske firme sve su zainteresovanije za saradnju u informatičkim tehnologijama, saobraćaju i rudarstvu.

Francuski ambasador Frederik Mondoloni nedavno je izjavio da ohrabruje saradnja francuskih kompanija sa Srbijom i da je posebno interesantno ulaganje u obnovljive izvore energije. Vučić je najavio da će s Makronom razgovarati o ekonomskoj, političkoj saradnji i evropskom putu Srbije, ali i KiM.

#Aleksandar Vučić

#Emanuel Makron

'