AKTUELNO

Drugog dana samita Procesa saradnje jugoistočne Evrope na Jahorini dogodio se skandal kada je albanski predsednik Iljir Meta pozvao učesnice da priznaju Kosovo. Milovan Drecun, predsednik skupštinskog Odbora za KiM, kaže da je Meta pokazao kako izgleda zajednička spoljna politika takozvanog Kosova i Albanije.

Drecun smatra da to nikog ne treba da čudi i dodaje da oni dugo rade na praktičnom ujedinjenju samoproglašenog Kosova i Albanije

- To rade na svim poljima. Na spoljnom planu, na političkom, na ekonomskom i na bezbednosnom. Na delu je u praktičnom smislu formiranje zajedničke države Albanije i Kosova, tačnije: nasilno prisajedinjenje Kosova Albaniji – kazao je Drecun u Novom jutru TV Pink.

Kako dodaje, to nasilno prisajedinjenje bio je cilj svih režima u Tirani, a Tirana je formirala terorističku OVK kao udarnu pesnicu za realizaciju tih ciljeva, da se otme deo naše teritorije.

- Sada pokušavaju da dovrše taj posao jer procenjuju da im okolnosti na međunarodnom planu idu na ruku i da neće imati protivljenje zapadnih država koje su priznale samoproglašenu državu Kosovo. Ovo što Meta radi je sastavni deo jedne šire regionalne kampanje u kojoj Albanija predvodi igru, ali učestvuju i neke nama susedne zemlje, a to se vidi u poslednje vreme – smatra Drecun.

Foto: TvPink Printscreen

Prema njegovim rečima, jedan od tih pokazatelja je, kako kaže, nesporazum sa premijerom Bugarske, koji je razjašnjen.

- Ja sam ubeđen da kada gradimo naše odnose sa susedima, moramo da imamo čistu računicu. Ako bugarski premijer kaže da voli Srbiju i Srbe i da nam je Bugarska prijateljska zemlja, ja to podržavam. Samo, izgleda da se razlikujemo u načinu građenja tog prijateljstva. Prijateljstvo mora da bude iskreno, ono teško gradi, a lako razgrađuje – istakao je Drecun.

Kako dodaje, predvodnik ekonomskog razvoja u regionu je Srbija, što je rekla i Angela Merkel, a Bugarska i Hrvatska zdušno rade da Folksvagen ne dođe u Srbiju.

- U tome im izgleda pomažu neke opozicione stranke u centralnoj Srbiji – ocenio je Drecun.

Govoreći o tome što Priština nije prisustvovala samitu Procesa saradnje jugoistočne Evrope (PSuJIE) na Jahorini, Drecun kaže

Foto: TvPink Printscreen

- Njih regionalna saradnja zanima samo u kontekstu mogućnosti podizanja međunarodnog kapaciteta te samoproglašene lažne države Kosovo. Oni regionalnu saradnju samo žele da iskoriste da bi dobili što više priznanja i da bi vršili pritisak na Srbiju gde god stignu da prizna tu samoproglašenu državu. Oni nisu posvećeni regionalnoj saradnji, samo su posvećeni tome da se ujedini Kosovo i Albanija, da se stvori velika Albanija – kazao je Drecun.

Kako dodaje, Prištinu ne zanima Evropska unija, oni od nje žele viznu liberalizaciju, a Evropa počinje da uviđa opasnost od albanskog kriminala.

- Taj kriminal ima svoju sigurnu bazu na Kosovu i Metohiji. Dok se ne reši situacija sa Kosmetom to će biti idealna teritorija za delovanje organizovane globalne albanske mafije, a ta mafija ne želi ni stabilnost ni funkcionisanje prava i zakona, samo teritoriju u kojoj će imati glavnu reč – naglasio je Drecun.

Više o pomenutim temama saznajte u video koji sledi:

#Kosovo i Metohija

#Milovan Drecun

'