AKTUELNO

Balkanske zemlje treba da razvijaju ekonomsku saradnju.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas na samitu Procesa saradnje jugoistočne Evrope (SEECP) na Jahorini da veruje da će lideri delovati na vizionarski način i podržati integraciju Balkana u EU.

- Uspeh saradnje jugoistočne Evrope nije važan samo za naše zemlje nego za mir i stabilnost i prosperitet celog evropskog kontinenta, celu Evropu. Ovaj proces u isto vreme ostvaruje i kritičan doprinos procesu integracija Balkana sa evroatlanskim institucijama - kazao je Erdogan.

On je ocenio da je politika proširenja EU u poslednje vreme "blokirana od strane nekih kratkovidnih populističkih krugova", dodavši da "negativni pravci podele i diskriminacije koji se šire širom kontinenta ne predstavljaju opasnost samo za Evropu, nego i za budućnost i potencijal da region bude nada za mnoge".

Erdogan je dalje kazao da je njegova zemlja utočište za nekoliko miliona izbeglica. - Fokusiraćemo se na pitanja migracija, proširenja resursa, transportnih ruta u regionu i slično. Zemlje EU ne mogu prihvatiti nekoliko desetina hiljada izbeglica, Turska je utočište za nekoliko miliona izbeglica - kazao je on.

Govoreći o stanju na Balkanu, Erdogan je kazao da balkanske zemlje treba da razvijaju ekonomsku saradnju, dodavši da je autoput Beograd-Sarajevo u tom pogledu od strateške važnosti.

#Redžep Tajip Erdogan

#saradnja

'