AKTUELNO

Autoput Sarajevo-Beograd će imati ogroman značaj, posebno za jačanje saradnje i povezivanje regiona.

- Potpisali smo potrebne memorandume i sa bosanskom i srpskom stranom i planiramo da u najskorije vreme počnemo izgradnju kako bismo povećali našu konkurentnost u doba globalizacije. Moramo da razvijemo našu ekonomsku saradnju - rekao je Erdogan na plenarnoj sednici Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi na Jahorini.

On je istakao da je proces saradnje u jugoistočnoj Evropi doprineo integracijama zemalja zapadnog Balkana u evroatlanske institucije i da će Turska nastaviti da podržava ove zemlje na tom putu.

Poručio je da će se odluke Evropske unije u vezi sa pregovorima o članstvu sa Severnom Makedonijom i Albanijom direktno odraziti na budućnost regiona, te da je izuzetno važno da se pregovori odvijaju u predviđenim okvirima, jer će u suprotnom narušiti mir, stabilnost i odnose sa EU.

Foto: Tanjug/AP Photo/Darko Bandić

- U poslednje vreme vidimo da je politika proširenja blokirana od strane nekih populističkih krugova. Negativni pravci podele i diskirminacije koji se šire kontinentom u poslednje vreme predstavljaju opasnost za budućnost i potencijal regiona - poručio je Erdogan.

Turska će 2020. godine početi svoje predsedavanje PSJIE-om, a Erdogan ističe da će glavni ciljevi biti jačanje regionalne zaštite, migracije, povećanje kvaliteta ljudskih resursa, proširenje komunikacionih i transportnih ruta u regionu, itd.

Među strateškim ciljevima je, navodi Erdogan, podizanje na najviši nivo mogućnost komunikacija i transporta na Balkanu. Prema njegovim rečima, u vreme digitalizacije, od važnosti je da se razvijaju digitalne mreže u okviru država članica PSJIE-a.

- Veoma je važno da postanemo region koji će podsticati tehnološki razvoj, koji najavljuju ekonomski uslovi 21. veka - rekao je Erdogan.

#Redžep Tajip Erdogan

#investicije

'