AKTUELNO

U novom vladinom sastavu biće samo pet žena.

Članovi nove grčke vlade će u podne položiti svečanu zakletvu u predsedničkoj palati u Atini, nakon čega će uslediti primopredaja funkcija na ministarskom nivou, dok će prva sednica vlade biti održana sutra, prenosi MIA.

Kabinet novog premijera Micotakisa, koji je zakletvu položio juče, biće sastavljen od 51 člana (ministri, zamenici ministra, alternativni ministri) od kojih 21 prvi put ulaze u politiku.

Zamenik predsednika vlade će biti Panajotis Pikramenos, koji je bivši predsednik Vrhovnog suda Grčke, kao i bivši vršilac dužnosti grckog premijera, dok je novi vladin portparol Stelios Pecas bio direktor kabineta Micotakisa u njegovoj stranci Nova demokratija.

Ministar finansija će biti Hristos Stajkuras, a zanimljivo je što je ministarstvo ekonomije preimenovano u Ministarstvo razvoja i investicije.

Nova vlada za predsednika grčke skupštine predlaže Konstantinosa Tasulasa. Prvo zasedanje parlamenta će biti održano 17. jula kada će poslanici položiti zakletvu, a nakon toga će biti izabran predsednik parlamenta.

#Grčka

#parlament

'