AKTUELNO

Brnabić će tokom boravka na Jahorini imati bilateralne susrete sa zvaničnicima iz regiona.

Dvodnevni samit Procesa saradnje jugoistočne Evrope (PSuJIE) nastavljen je danas na Jahorini, gde se održava plenarna sednica šefova delegacija učesnika Samita, na kojoj učestvuje i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Na sednici će se, pored srpske premijerke, obratiti predsednici Turske Redžep Tajip Erdogan, Crne Gore Milo Đukanović, Severne Makedonije Stevo Pendarovski, Albanije Ilir Meta, kao i premijer Bugarske Bojko Borisov i direktorka za Zapadni Balkan u Evropskoj službi za spoljne poslove Angelina Ajnhorst.

Prema najavama organizatora, govoriće i predstavnici ostalih zemalja učesnica, rumunski ministar inovacija Nilolae Hurduk, državna sekretarka Ministarstva spoljnih poslova Hrvatske Zdravka Bušić, ambasador Grčke u BiH Georgios Iliopulos, moladvski zvaničnik Oleg Culea, ambasadorka Slovenije u BiH Zorica Bukinac i generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju Majlinda Bregu.

Šefovi delegacija će na sednici govoriti o aktuelnoj situaciji u procesima EU integracija, nastavku rada na povezivanju u okviru PSuJIE regiona i šire, kao i o preduslovima za održivi razvoj regiona.

Pročitajte još:Brnabić stigla u Sarajevo: Svečani doček za premijerku Srbije u Predsedništvu BiH (FOTO)

Očekuje se i usvajanje Deklaracije Samita. Skup je prilika da se još jednom ukaže na značaj EU perspektive regiona i jačanja saradnje u svim aspektima.

Na Samitu nema predstavnika Prištine, jer je predsednik privremenih institucija Hašim Tači odbio je da prisustvuje, zbog toga što je, kako je naveo, "poziv predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika ponižavajući, jer Kosovo nije tretirano kao druge države učesnice".

Iz Tirane je, nakon odluke Prištine da ne učestvuje na Samitu, najavljeno da u Sarajevo neće otputovati ni predstavnici Albanije, ali je uprkos toj odluci, predsednik te države Iljir Meta došao u glavni grad BiH.

Brnabić će tokom boravka na Jahorini imati bilateralne susrete sa zvaničnicima iz regiona, a sinoć je, po dolasku u Sarajevo, tokom prijema u zgradi Predsedništva BiH razgovarala sa predsednikom Turske, premijerom Bugarske i drugima, dok je jutros imala radni doručak sa Dodikom.

#region

#samit

#saradnja

'