AKTUELNO

Sagovornici Televizije Pink ocenili su da je predstojeća poseta francuskog predsednika Emanuela Makrona izuzetno značajna za Srbiju, ali da po pitanju Kosova i Metohije treba očekivati samo razmenu informacija i ništa više.

Politički analitičar Dragomir Anđelković je rekao da je velika stvar za Srbiju kada dođe lider takve države kao što je Francuska, Nemačka ili Rusija.

- Mi smo mala zemlja i nekako imamo iluziju da smo u međunarodnoj areni mnogo bitniji nego što jesmo. Ovo jesu bitne stvari za nas, posebno u ekonomskoj sferi jer će sa Makronom doći i bitni privrednici i mogu da proizađu konkretni aranžanami – naveo je Anđelković.

Kada je reč o Kosovu kaže da tu ne treba pridavati veliki značaj.

- Francuska neće napraviti diskontinuitet u odnosu na politiku koju je vodila. Može da bude ljuta na Prištinu, ali od toga do zaokreta u spoljnoj politici je mnogo prostora. Neće to uraditi. Velike sile ne priznaju da su pogrešile – istakao je Anđelković.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako je dodao, druga strana medalje je da Francuska i da promeni stav prema Kosovu, a to se neće dogoditi, ne bi ništa posebno promenila u međunardnim okvirima, jer vidimo da je i EU u celini geopolitički patuljak i da Amerika ima mnogo veći uticaj.

Prema njegovim rečima, SAD imaju veći uticaj kada se radi o KiM, više se pitaju, albanski lideri ih gledaju sa strahopoštovanjem.

- Vreme Evrope evidentno je prošlo, koliko god Francuska i danas bila velika država i imala tradiciju velike sile iz prošlosti, ipak je senka u odnosu na SAD i Rusiju – kazao je Anđelković.

On je dodao da će po pitanju KiM doći samo do razmene informacija i ništa više, jer ne treba gajiti iluziju da Francuska može nešto sama da uradi, kada ne mogu Francuska i Nemačka zajedno.

Narodni poslanik Aleksandar Čotrić je podsetio da je Emanuel Makron jedan od dvoje najznačajnih lidera u EU.

Foto: TV Pink Printscreen

- Njegova poseta, dužina trajanja, sastav delagacije, pokazuje da Francuska itekako pridaje značaj Srbiji – naveo je Čotrić i dodao da je to možda nagoveštaj obnove tradicionalnog srpsko - francuskog prijateljstva koje je bilo na vrhuncu pre stotinak godina.

Prema njegovim rečima, bez obzira što je Francuska izgubila ekonomski, političku i vojni moć koju je imala tada, ona je nezaobilazna sila i značajan partner.

#Emanuel Makron

'