AKTUELNO

Da su neki raniji predsednici umeli da razgovaraju sa ovakvim predstavnicima, verujem da do ovoga ne bi ni došlo po pitanju KiM, i u tome vidim veliki značaj predsednika Vučića, koji je spreman da razgovara i sa neistomišljenicima, rekla je za NOVO JUTRO televizije Pink, Aleksandra Tomić, Narodna poslanica u Skupštini Srbije.

Povodom sastanka predsednika Vučića i američkog kongresmena Engela, Tomić je istakla da prvi put imamo priliku da vidimo da jedan od predstavnika američke administracije koji ne krije svoju privrženost i podršku prema Albancima na Kosovu i njihovoj politici, dolazi u Srbiju i razgovara sa Vučićem.

- Da su neki raniji predsednici razgovarali na takav način sa ovakvim predstavnicima, verujem da do ovoga ne bi ni došlo po pitanju KiM, i u tome vidim veliki značaj predsednika Vučića, što je spreman da razgovara i sa neistomišljenicima i onima koji podržavaju Prištinu i vrlo je važno to što je rekao Engel, da bez obzira što podržava Prištinu, to ne znači da ne može da razgovara sa Beogradom – rekla je Tomić.

Kako kaže, njegova poruka je da je on ipak morao da dođe da razgovara sa Srbijom, i da priča, kako dodaje i o teškim temama koje su neminovne.

Foto: TvPink Printscreen

- Naš je zadatak da govorimo o tome kolika je katastrofa za Srbe na KiM, kao i da im pomažemo u isto vreme – rekla je Tomić.

Bojan Bilbija urednik političke rubrike u dnevnom listu "Politika" istakao je da je zanimljiva činjenica da Engel dolazi u trenutku kada je humanitarna kriza dosegla kulminaciju, i dodaje da su razgovori bili konstruktivni, ali i da se ni oko čega nisu složili.

- On je dalje nastavio put za Preševo, a zatim i u Prištinu. To je ono što treba da nas zebrine. Ako on ide u Preševo i u Prištinu, zašto ne bi otišao i u severnu Mitrovicu da i tamo sasluša ljude i vidi koliko im je teško. Šalje nam poruku da je i Preševo u igri, i da treba da pazimo šta radimo, da se ne bi pokrenulo i to pitanje – rekao je Bilbija.

Kako kaže, Srbi su u poziciji da moraju da razgovaraju sa svima i da sa svima nađu zajednički jezik.

Foto: TvPink Printscreen

- Moramo da razgovaramo i sa ovim ljudima koji iz Beograda idu u Preševo, pa u Prištinu, a problem Srba sa Kosova kao da ne vide, i neće da čuju – rekao je Bilbija.

Komentarišući istragu oko ubistva Olivera Ivanovića, i izjavu predsednika Srbije koji je juče izjavio da se najverovatnije zna ko ga je ubio, Tomić je podsetila kako su određeni pripadnici opozicije u Srbiji, kao i predstavnici Prištine osuđivali su Beograd i Vučića za to ubistvo,  i dodala da se pokazalo da istina kao i uvek pobeđuje i da kosovska strana može i da krije dokaze, ali do istine su uvek dođe.

BIlbija je rekao da je posle godinu i po dana, konačno je sazrelo vreme da se ukaže gde su krivci.

- I sada kada povežemo neke stvari, oko humantarne krize, uopšte me ne bi čudilo da je i sve to povezano sa odmotavanjem klupka i sa nalogodavcima – rekao je Bilbija.

Kako kaže, kao da žele da izvrše pritisak na Beograd da se ne ide dalje u istrazi.

- To je apsolutno tiho etničko čišćenje, koje se sprovodi na KiM – rekao je Bilbija.

#Aleksandra Tomić

#Bojan Bilbija

'