AKTUELNO

Američki kongresmen Eliot Engel, već decenijama albanski lobista, zagovornik kosovske nezavisnosti i bombardovanja naše zemlje 1999. godine i čovek koji je u Predstavničkom domu ogranizovao panel gde su iznete tvrdnje o navodno 20.000 silovanih Albanki tokom rata na Kosovu i Metohiji, biće u sredu gost Skupštine Srbije.

On će razgovarati s potpredsednikom parlamenta Vladimirom Marinkovićem, predsedikom Odbora za spoljne poslove Žarkom Obradovićem i poslanicima Gordanom Čomić i Sandrom Božić.

Prema rečima Marinkovića, Engel je poslao zahtev da dođe u srpski parlament.

Na konstataciju da je u pitanju ekstremni albanski lobista koji svaku priliku koristi da govori protiv Srbije, Marinković, za "Novosti", kaže:

- Da, najekstremniji lobista. Ali nama je svaka prilika važna. Da smo devedesetih imali komunikaciju sa kongresmenima, bolje bismo prošli. Suština je u tome da smo otvoreni za komunikaciju, pa i sa onima koji sprovode politiku koja nije u skladu sa interesima Srbije.

Na naše pitanje hoće li Engela podsetiti na sve njegove izjave o Srbiji, Marinković odgovara da će mu direktno sve reći, kao i to da u našoj zemlji ima ljudi koji su za stabilizaciju i čiji je cilj da čuvaju srpske nacionalne interese.

- Da pokušamo da ih ubedimo da promene stavove. Najgore je ostaviti ih uticaju jednostrane propagande, a Albanci lobiraju već 30-40 godina. Ubeđeni smo da je slika o nama, ne samo lobista, nego i javnog mnjenja na Zapadu, potpuno iskrivljena. Jer, sto puta ponovljena laž postaje istina. Moramo da ukažemo na ono što je faktično stanje, da istinom i argumentima utičemo na promenu stava, da budemo ofanzivniji i ističemo šta su naši legitimni interesi i da imamo pravo da ih zaštitimo. Samo na taj način možemo da promenimo sliku koja je stvarana o nama - objašnjava Marinković.

Prema rečima političkog analitičara Dragomira Anđelkovića, radi se o albanskom lobisti i velikom protivniku srpskih interesa.

- Srbija treba da prihvatio da razgovara sa svima. Kada naši zvaničnici mogu da se sastanu sa Tačijem i Haradinajem, mogu da razgovaraju i sa njim. Ali mu treba jasno staviti do znanja da mi nećemo odstupiti od naših interesa ni pod pritiscima. Takođe, s obzirom na to da je on veliki opozicionar Trampu iz ekstremnog krila demokrata, treba reći da se Srbija zalaže za odnose sa zvačnicima Bele kuće - priča Anđelković.

DOBIO ULICU U PEĆI

Engel je poreklom ukrajinski Jevrejin, čija je porodica iz carske Rusije emigrirala u SAD. Predstavlja njujoršku izbornu jedinicu i uveliko se govori da od Albanaca uzima novac. Na Kosovu je zvezda. U Peći ima svoju ulicu, a poštanska marka sa njegovim likom košta čak dva evra. Pogurao je da agencija "Milenijum čelindž korporejšn", koju je za pomoć inostranstvu formirao Kongres, pošalje 49 miliona dolara vredan program Kosovu. Za Slobodana Miloševića je govorio da je balkanski kasapin. Čak je i visokoj predstavnici EU Federiki Mogerini pisao pismo, gde je naveo da Srbija jednostavno nije spremna za EU.

#Albanija

#Beograd

'