AKTUELNO

Ministar trgovine Rasim Ljajić ocenio je da je zbog poteza Prištine da uvede takse od 100 odsto na srpsku robu, dijalog mrtav.

Ljajić je istakao da će u četiri kosovske opštine, oko 150 radnji biti zatvoreno, kao i nekoliko apoteka i ugostiteljskih objekta, naglasivši da je to jedna vrsta protesta.

Foto: TvPink Printscreen

- To je nastavak protesta nakon uvođenja taksi kako bi se dokazala besmislenost tog poteza da u 21. veku imate situaciju da podižete barijere u trgovini između gradova i duž različitih prostora - naglasio je Ljajić za Pink dodajući da se dodesilo u vreme kada se svi zalažemo za stvaranje zajedničkog ekonomskog prostora, za ukidanje carina i van carinskih barijera.

-Ovo je korak koji nas vraća unazad, koji sprečava trgovinu i koji ne šteti samo ekonomskoj privredi Srbije, već i privredi Kosova - dodaje on.

Kako smatra, uvođenje taksi od 100 odsto je besmislen potez koji nije uveden iz ekonomskih, već iz političkih razloga i na kraju krajeva ovaj potez je, kaže, doveo do prestanka političkog dijaloga koji je uz sve poteškoće davao neke rezultate, a sada je on mrtav.

-U Prištini su videli i shvatili da nema tog autoriteta koji ima snage da povuče potez i natera ih da ukinu takse, SAD ima druge prioritete, jer ne stoji zapadni Balkan tako visoko na lestvici prioriteta velikih sila i zato je Prtiština i shvatila da može da se ovako ponaša. Haradinaju će sve ovo povećati rejting na Kosovu, a ovo je takođe i trka za neke političke poene - rekao je Ljajić ocenjujući da je uvođenje taksi, čist populistički potez.

Šef srpske delegacije pri CEFTA Ivan Marković govoreći o skorašnjem napadu na njega u Valoni prilikom sastanka na nivou zamenika ministara u okviru sporazuma CEFTA kada su ga predstavnici Prištine gađali flašom, istakao je da su ga pogodili u grudi, kao i da je flaša proletela pored predstavnica Moldavije i da je isto mogla da ih pogodi.

Foto: TvPink Printscreen

Na stastanku je trebalo da se konstatuje šta je urađeno u prvoj polovini godine i da se pripreme prilozi za sledeću nedelju za sastanak u Poznanju.

Marković je istakao da je tekao je najnormalnije, dok delegacija iz Prištine nije uzela reč, naglasivši da provokacija sa njegove strane nije bilo.

Dodao je da je da smatra da u okviru CEFTA postoji terminologija koja se koristi i da se izbegavaju političke provokacije.

-Umesto sučeljavanja argumenata došlo je do napada, moja reakcija na njihovu provokaciju je bila smirena, ali oni su izgubili glavu, taj sastanak je u tom trenutku prekinut - rekao je on.

#Priština

#Rasim Ljajić

#Takse

'