AKTUELNO

Ministarstvo spoljnih poslova tzv. Kosova povuklo je dozvolu Marku Đuriću, direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju da danas na Vidovdan poseti južnu srpsku pokrajinu.

Istoričar Predrag Marković zapazio je da se od izručenja bivšeg predsednika SR Jugoslavije Slobodana Miloševića Haškom tribunalu, na Vidovdan, na ovaj praznik uvek dešava nešto.

Marković je ponašanje prištinskih vlasti ocenio kao nezrelo, i istkao da međunarodna zajednica mora da reaguje.

- Moramo da se zapitamo dokle će međunarodna zajednica da trpi provokacije prištinskih vlasti koja se ponaša kao razmaženo dete – ocenio je Marković, ističući da za ni jedan zločin koji su Albanci počinili na KiM niko nije uhapšen.

Nebojša Čović, nekadašnji šef Koordinacionog tela za KiM kaže da je sve u prošlosti što se dešavalo, među kojima su  Račak i humanitarna katastrofa, zapravo spinovanje za međunarodnu zajednicu.

- Bilo je tu montaža da se međunarodnoj javnosti stvori slika o Srbiji – rekao je Čović.

Foto: TvPink Printscreen

Zabranu ulaska Đuriću na Kosovo, Čović je oceno kao zabavu prištinskih vlasti.

- Albanci više nisu malo dete, oni su sada prkose. Stalno provociraju, vežbaju. Komična je priča i da Haradinaj priča o švrecu naoružanja. Stalno drže situcaju na visini krize – kazao je Čović.

On je takođe rekao da prištinske vlasti na sve načine pokušavaju da imaju dominantnu vlast na severu Kosova, i da je to jedan od glavnih ciljeva.

- Centralna stvar je sever KiM, lako će oni da se pozabave enklavama. Probaće sve da urade. Ove elitne grupe koje se spremaju, spremaju se za Gazivode i ovladavanje celokupnom teritorijom Kosova. Mogu da garantujem da Priština nikada neće imati kompletnu kontrolu nad severom – objasnio je Čović.

On kaže da je situacija oko dijaloga Beograd – Priština jeste komplikovana, ali je strplljenje važno.

- Moramo da budemo strpljivi i uporni. Nema potrebe da na Vidovdanu pričamo o Kosvskom mitu – dodao je.

Foto: TvPink Printscreen

Marković kaže da EU mora da vrati sve na nivo Briselskog sporazuma, jer kako kaže, Albanci se nisu toga držali.

- Oni ništa nisu ispoštovali iz tog sporazuma, za razliku od Srbije. EU treba da se vrati na to, i da se pozabavi poštovanjem svega toga – kazao je Marković.

Čović smatra da povlačenje taksi je jedini način da se nastavi dijalog.

- Bez povlačenja taksi nema koraka napred, a ukoliko do toga dođe, onda treba da se vidi šta se nije ispoštovalo iz sporazuma koji su i Beograd i Priština potpisali. Haradinaj neće vladalati večno. Ja sam skeptik što se tiče bilo kakvog dogovora sa sadašnjom albanskom struktura. Mislim da treba da se priča sa albanskim intelektualcima, takođe mislim da tamo treba da se raspišu izbori – rekao je Čović.

#Kosovo

#Priština

#Srbija

'