AKTUELNO

Posle dvočasovnih razgovora, predstavnici Beograda i Prištine nisu davali izjave.

U Briselu je sinoć održan bilateralni satanak šefice EU diplomatije Federike Mogerini i delegacije Prištine u okviru nove runde dijaloga, a potom je održan razgovor sa delegacijom Beograda. Nakon toga, sve tri strane su se našle na radnoj večeri. Kako je najavljeno, u novoj rundi dijaloga trebalo je da se razgovara o Zajednici srpskih opština, energetici i pravosuđu.

Predsednici i premijeri Srbije i Kosova došli su na razgovore: Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić sa jedne strane, dok su Prištinu predstavljali Hašim Tači i Isa Mustafa. Ni jedni ni drugi nisu se oglasili nakon sastanka.

Mogerinijeva je izjavila večeras da je ohrabrena konstruktivnim zalaganjem koje su pokazali Beograd i Priština u novoj rundi dijaloga i dodala da je taj proces važan za region i EU. Ona je navela da će zalaganje i politička volja dati značajan doprinos smanjenju tenzija i da će rad biti nastavljen u tom duhu.

-Dijalog je veoma važan proces za Srbiju i Kosova, ali i za region i EU. Napredak u normalizaciji odnosa je ključan za očuvanje mira i napredak ka EU. To je ključno za Evropu i regionalnu stabilnost - naglasila je Mogerini.

Svi učesnici današnjeg sastanka, prema njenim rečima, ponovili su svoju punu posvećenost zajedničkom radu na dijalogu.

-Želela bi da zahvalim svim učesnicima za otvorenu i konstruktivnu diskusiju koju smo imali - navela je Mogerini dodajući da je današnji sastanak nastavak dijaloga od 24. januara.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić najavio je u izjavi pred početak razgovora da se očekuje da prištinska strana tokom večeri pokrene pitanja mosta u Kosovskoj Mitrovici i implementacije dogovora o pravosuđu. Nikolić je najavio da će za Srbiju osnovna tema biti formiranje ZSO.

-Ako je prošla nedelja iskorišćena da ponovo sednemo za isti sto, što se odavno nije desilo, onda bi trebalo, ako neko želi da dolazimo do rešenja, da pokrene pitanja oko kojih možemo da dođemo do rešenja. Uvek smo spremni i razgovaraćemo da ta rešenja koje donosimo pomognu da svi građani, a tu prvenstveno mislimo na Srbe, žive bolje, bezbednije i sigurnije na Kosovu i Metohiji - istakao je Nikolić.

Predsednik Srbije istakao je da postoje pitanja o kojima ne može da se razgovara, i da niko još uvek ne gaji toliko optimizma i u EU i Prištini da bismo mogli da razgovaramo o nečemu što je veoma bitno za nih, o takozvanoj nezavisnosti Kosova i Metohije.

Nikolić je ocenio da se sada ulazi u fazu razgovora kada je sve teže donositi bilo kakvu zajedničku odluku, jer smo se "primakli veoma blizu tome da sve sledeće što damo predstavlja veliki gubitak za Srbiju i moglo bi da pruži, na izvestan način, alibi nekima da se slažemo sa nezavisnošću Kosova i Metohije".

S.A.

#Beograd

#Brisel

#Dijalog

#Federika Mogerini

#Priština

'