AKTUELNO

Hrvatske vlasti pokušavaju da smanje razmere ustaških zločina tako što bi u Zagrebu podigli spomenik žrtvama Holokausta.

Svetski jevrejski kongres (WJC) deklariše ovaj čin kao pokušaj prikrivanja uloge NDH u zločinima i optužuje zvanični Zagreb za ponovni pokušaj prikrivanja monstruoznih zločina ustaša nad Jevrejima, Srbima i Romima tako što bi prikazali da je samo nacistička Nemačka odgovorna za užase Holokausta.

Miodrag Linta, predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije, za Novo jutro kaže da u Hrvatskoj proces rehabilitacije traje još od dolaska Franje Tuđmana na vlast.

- Rezultati ustaške politike su tragični. Proterano je preko pola miliona Srba, njihova imovina je uništavana, pljačkana, izvršeni su brutalni zločini. Temelj današnje Hrvatske je upravo genocide NDH i ustaška ideologija – kaže Linta, koji dodaje da je nedavno bio na komemoraciji stradalim Srbima, Romima i Jevrejima u Jasenovcu.

- Ta postavka je klasično ruganje stotinama hiljada žrtava. I sama postavka je u funkciji revizije istorije i opravdanja NDH – dodaje Linta.

- Kolinda Graber Kitarović je 8. maja bila u Blajburgu, tu se nalazi ustaška šahovnica – kaže Linta.

Foto: TvPink Printscreen

Dragan Vujičić, novinar “Večernjih novosti”, kaže da su Hrvati “majsotori revizije istorije”.

- Od 2007. godine postavka u Jasenovcu je nešto najsramnije. Ne zna se ko je bio ubica, ko je bio ubijen. Ovde je reč o ustaškim fašistima – kaže Vujičić.

#Miodrag Linta

'