AKTUELNO

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije, Miodrag Linta, smatra da su hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović, predsednik Sabora Gordan Jandroković i većina hrvatskih političara samo deklarativno antifašisti, a u suštini sledbenici NDH i ustaša.

Linta je u saopštenju, povodom obeležavanja takozvanog Dana antifašističke borbe u Hrvatskoj (22.jun), ocenio kao besramnu laž izjavu predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović da se veliki deo hrvatskog naroda opredelio za antifašistički otpor okupaciji sila Osovine.

Takođe, naveo je Linta, predsednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković je bez imalo srama i obraza izjavio da je Hrvatska tobože dala veliki doprinos otporu i borbi protiv fašizma u tada porobljenoj Evropi.

- S druge strane, Grabar Kitarović i Gordan Jandroković su i ove godine bili u Blajburgu gđe su položili vijence i cvijeće i zapalili svijeće pobijenim ustašama. To su učinili ispred spomen obeležja na kome se nalazi ustaški grb i piše na hrvatskom i njemačkom jeziku jeziva poruka 'U čast i slavu poginuloj Hrvatskoj vojsci, maj 1945', koja je počinila genocid nad srpskim, romskim i jevrejskim narodom u NDH - podsetio je Linta.

Potpuno je jasno, smatra Linta, da su Grabar Kitarović, Gordan Jandroković i većina hrvatskih političara samo deklarativno antifašisti a u suštini sledbenici NDH i ustaša.

On kaže da to potvrđuje i činjenica da je već 1991. godine režim Franje Tuđmana ukinuo Dan ustanka kojim je obeležavan ustanak srpskog naroda u Srbu 27. jula 1941. godine koji je podignut zbog masovnih i strašnih zločina koje je ustaše činile prema Srbima u novostvorenoj NDH.

Linta ističe da brojne činjenice nedvosmisleno pokazuju da su ogromnu većinu pripadnika partizanskih jedinica do kapitulacije Italije septembra 1943. godine činili Srbi.

Prema podacima istoričara iz Zagreba jevrejskog porijekla Ive Goldštajna, navodi Linta, krajem 1941. godine u partizanskim jedinicmaa Hrvata je bilo svega oko 800 ili 11 posto, a septembra 1943.godine svega oko 10.000.

Kada je krajem 1943. godine postalo jasno da se bliži slom sila Osovine, jedan deo ustaša i domobrana je prihvatio poziv Josipa Broza Tita i odlučio da pređe u partizane i time izbegnu odgovornost za genocid koji je NDH počinila nad srpskim narodom i učešće u oružanim snagama nacističke Nemačke, naveo je Linta.

#Miodrag Linta

'