AKTUELNO

Venecijanska komisija dala je pozitivno mišljenje na crnogorski Predlog zakona o slobodi veroispovesti, saopštila je danas vlada Crne Gore.

Venecijanska komisija usvojila je na današnjoj plenarnoj sednici u Veneciji pozitivno mišljenje na Predlog zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica Vlade Crne Gore, konstatujući da predloženi zakonski tekst "donosi značajne pozitivne promene postojećeg zastarelog zakonodavstva".

U svom mišljenju, komisija je pozdravila, kako je navedeno, "istinske napore crnogorskih vlasti" da novim zakonom bude zamenjen zastareli Zakon o pravnom položaju verskih zajednica iz 1977. godine.

Oni ocenjuju pozitivnim opredelenje da predloženim zakonom bude garantovana ne samo sloboda veroispovesti, već i sloboda nereligijskih uverenja, pozdravljajući liberalan pristup u odredbama kojima se propisuje procedura registracije verskih zajednica, poštuje njihova autonomija i garantuju prava na versku pouku i osnivanje verskih škola.

U mišljenju se pozdravlja i zakonsko rešenje po kojem registracija verskih zajednica nije propisana kao obavezna.

Pristup koji je zauzet u Predlogu zakona i koji su vlasti zauzele je dobro došao. Pored toga, Venecijanska komisija naglašava da dobrovoljni karakter registracije ne znači da verske zajednice mogu delovati izvan pravnog sistema. U modernim demokratijama se ustavna ograničenja ovlašćenja države nad verskim zajednicama ne mogu smatrati preprekom za potvrđivanje autoriteta demokratske države. Verske zajednice se ne nalaye iznad ili izvan nacionalnog pravnog poretka: one imaju svoje mesto- iako posebno garantovano i zaštićeno posebnim temeljinim pravima - u okviru tog poretka

Komentarišući pitanje imovine verskih zajednica, Venecijanska komisija naglašava:

- Što se tiče važnog pitanja imovine verskih zajednica, Venecijanska komisija razume zabrinutost crnogorskih vlasti u pogledu uvođenja pravne sigurnosti i rešavanja pitanja moguće nezakonite/zloupotrebom izvršene registracije na ime verskih zajednica tokom 1990. godina niza verskih objekata, koji mogu biti dio kulturne baštine Crne Gore. Tim prije zato što država, prema Članu 78 Ustava, ima dužnost da štiti prirodnu i kulturnu baštinu zemlje.

Venecijanska komisija pozdravlja u tom pogledu to što se rešenja predložena u ovom Predlogu zakona oslanjaju na dugogodišnje pravne principe crnogorskog pravnog poretka i ne zasnivaju na ad-hok pravilima.

Delegacija Vlade Crne Gore, koja je učestvovala u radu plenarne sednice Venecijanske komisije, koju je predvodio ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka, izrazila je zahvalnost Venecijanskoj komisiji na datom stručnom mišljenju, saopštivši da će sugestije i preporuke za dalje unapređenje i preciziranje određenih zakonskih odredbi biti pažljivo razmotrene i inkorporirane u finalni tekst Predloga zakona koji će biti upućen Skupštini na razmatranje i usvajanje.

#Crna Gora

#Srpska pravoslavna crkva

'