AKTUELNO

U Srbiji ima 1.000 sela u kojima ima manje od 100 stanovnika. U više od 200 sela niko nije mlađi od 20 godina, rekao je ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj Milan Krkoabić i dodao da je upravo zbog toga formiran Nacionalni tim za preporod Srbije.

Prema njegovim rečima, to je originalan pokušaj da se započne rešavanje ovog problema, a zadatak tima je da se život ljudi na selu praktično promeni.

Krkobabić je rekao da je ovo jedan originalan pokušaj, pre svega Srpske akademije nauka i umetnosti i njegovog kabineta da se nađe način da se krene u pravo rešavanje problema.

Kako je objasnio, Nacionalni tim za preporod sela Srbije neće biti sačinjen od činovnika, već je to jedan pokušaj države i pre svega Srpske akademije nauka i umetnosti da reše problem koji dugo postoji.

- Ključ svega je da mlade žene u Srbiji i njihovo potomstvo u svemu tome, u čemu mi budemo delovali, vide mogućnost da ostanu da žive na selu - istakao je Krkobabić.

Foto: TvPink Printscreen

Krkobabić je rekao da u Srbiji ima 200.000 hektara slobodne, državne zemlje. Kako je rekao ideja Akedemskog odbora za selo SANU je da se to podeli bez nadohnade mladim poljoprivrednicima, sa striktno utvrđenim pravilima korišćenja.

- Ideja da se njima ta zemlja dodeli, je šansa da oni imaju ozbiljna gazdinstva. To je prvi deo, a onda idemo na infrastrukutru i da pomognemo tim ljudima kojima je pomoć potrbena – rekao je Krkobabić, naglasivši da je cilj Tima da se reši problemi sela koji su brojni.

- U Žagubici je formirana grupa koja će predstaviti probleme. Mlade mejke, sa njihovim potomstovm, moraju da budu zbrinute. Cilj je da ostanu i opstanu na tom selu. Takođe imamo mlade ljude iz gradova koji bi želeli da svoj život u gradu zamene životom na selu – naglasio je on, dodajući da je cilj države da se ljudima pomogne da upravo reše te dileme, kako bi prevagnuli za život na selu.

- Ovo je ozbiljna teme i zahteva ozbiljan pristup – dodao je.

#Milan Krkobabić

#Pomoć

#Selo

'