AKTUELNO

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas poslanike Narodne skupštine Republike Francuske iz redova „Republika u pokretu“ Žaka Mara i Lilianu Tangi, potpredsednika i članicu skupštinskog Odbora za spoljne poslove.

Predsednik Vučić je rekao da ga raduje predstojeća poseta predsednika Makrona Srbiji, koju doživljava kao potvrdu dobrih i sadržajnih bilateralnih odnosa, posebno zbog toga što do posete dolazi u godini u kojoj Srbija i Francuska obeležavaju 180-godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa.

On je istakao da je poslednjih godina intenziviran politički dijalog i da je vidljivo snaženje ekonomske saradnje, navodeći da više od 100 francuskih kompanija posluje u Srbiji. Takođe je izdvojio i značaj jačanja parlamentarne saradnje dveju zemalja.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Predsednik Vučić je francuske parlamentarce upoznao sa razlozima zastoja u dijalogu Beograda i Prištine. On je istakao da je Srbija potpuno posvećena dijalogu, koji se vodi uz posredovanje Evropske unije, a sa ciljem postizanja kompromisnog, obostrano prihvatljivog rešenja.

- Da bi se dijalog nastavio, neophodno je da Priština ukine takse na robu proizvedenu u centralnoj Srbiji - ponovio je u razgovoru predsednik Vučić.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

On je zahvalio predsedniku Makronu što je, sa kancelarkom Merkel, inicirao sastanak u Berlinu, odnosno u Parizu, kao podršku dijalogu i pronalaženju rešenja za pitanje Kosova i Metohije, a samim tim i stabilnosti u regionu. Predsednik Vučić je, takođe, izrazio zahvalnost Francuskoj za razumevanje stavova Srbije, kao i za podršku na evropskom putu.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Francuski parlamentarci su rekli da je cilj njihove posete da u Francuskoj i u Evropskoj uniji pobude veći interes za Zapadni Balkan, kao i da pomognu uspostavljanju evropskih vrednosti i standarda u regionu, posebno kad je reč o vladavini prava i medijskim slobodama. Oni su predsedniku Vučiću predstavili svoj predlog da se u okviru Berlinskog procesa povede i dijalog među parlamentima iz regiona.

#Aleksandar Vučić

'