AKTUELNO

Potpredsednik Glavnog odbora Srpske napredne stranke i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić informisao je danas predsednika Odbora za spoljne poslove Alternative za Nemačku (AFD) i nemačkog saveznog poslanika Armina-Paulusa Hampela o političko-bezbednosnoj situaciji u našoj južnoj pokrajini, položaju i problemima srpskog naroda i perspektivama za nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

Đurić je, u razgovoru sa poslanikom stranke AFD, istakao da je Srbija opredeljena za mirno rešavanje problema u odnosima s Prištinom koji su nametnuti jednostranim potezima tamošnjih separatističkih vlasti, i da dosledno upozorava međunarodnu zajednicu na antievropsku i agresivnu prirodu jednostranih poteza Prištine, saopštila je SNS.

Uvođenjem anticivilizacijskih taksi na robu iz centralne Srbije Priština je, prema Đurićevim rečima, poništila pozitivne efekte briselskog dijaloga, i jasno poručila da je suštinski protiv izgradnje srpsko-albanskog poverenja.

Đurić je ukazao da politički predstavnici kosovskih Albanaca već nedeljama poručuju da ne nameravaju da povuku takse i tako stvore preduslove za obnavljanje dijaloga, a da adekvatne reakcije međunarodne zajednice nema ni na horizontu.

Đurić je, takođe, nemačkom sagovorniku ukazao na opasne i nesagledive posledice koje mogu imati sve učestalije albanske demonstracije sile na severu pokrajine i istakao da sve političke snage koje žele stabilnu i prosperitetnu Evropu moraju uložiti ozbiLjniji napor da se Priština urazumi i odvrati od namera da stalnim pretnjama destabilizacijom regiona nametne svoje viđenje statusa Kosova i Metohije.

Đurić je Hampelu zahvalio na interesovanju za pozicije Srbije, kao i za položaj srpskog naroda u pokrajini, i posebno na ukazanoj podršci za nastojanje Srbije da se pronađe kompromisno i fer rešenje za problem odnosa sa Prištinom, koje bi uzelo u obzir interese srpske strane, navodi se u saopštenju.

#Marko Đurić

'