AKTUELNO

Na sednici Saveta bezbednosti UN o Kosovu u fokusu je bila poslednja brutalna akcija kosovskih specijalnih jedinica na severu KiM, uključujući i hapšenje i napad na osoblje Misije UN. Sagovornici TV Pink ocenjuju da sa iste nisu poslate apsolutno nikakve poruke, da nije donela ništa novo, te da će biti zaboravljena već za 72 sata, kao i svaki događaj ove vrste.

Prof. dr Srđa Trifković, istoričar i publicist, ocenjuje rezultate sednice SB UN rečima “tresla se gora, rodio se miš”.

- Ovo je jedan nedogađaj koji će u roku od 72 sata biti potpuno zaboravljen. Ništa novo nismo čuli – kaže Trifković. Kaže da je ukidanje taksi za koje se, navodno, svi zalažu, relativizovala izjava “birokratčića” iz Saveta za nacionalnu bezbednost, a koji je rekao da bi Priština mogla da suspenduje takse, ali da Srbija zauzvrat odustane od kampanje za povlačenje priznanja.

- To je bukvalno ponižavajuća izjava. Na ovoj način se tretiraju, ne partneri, već podanici koje prezirete – kaže Trifković. Podseća da predstoji “nova runda cirkusa u Parizu”. Ipak, do nje možda i ne dođe, a u svakom slučaju, reč je o “besmislenim teatralnim predstavama” poput one u Berlinu.

Foto: TV Pink Printscreen

EU se, ocenjuje, pokazala nesposobnom da celu stvar u vezi Beograda i Prištine vodi od početka, dok sa američke strane, smatra, takođe ne može biti očekivanja.

Diplomata Zoran Milivojević kaže da sednica SB UN nije donela ništa, ali je potvrdila da bez rezolucije 1244 ne može. Sednica je pokazala i da iza svih dešavanja i poteza koje povlači Priština stoje Francuska, Britanija i Nemačka koje blagonaklono gledaju na njeno ponašanje.

- Nisu našli za shodno da osude napad na predstavnika UNMIK-a, a sede u organizaciji čije interese zastupaju na neki način. Ovo pokazuje nervozu i nezadovoljstvo činjenicom da državnost Kosova nije realizovana ni posle 20 godina – kaže Milivojević za Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

Međunarodne organizacije ne rade svoj posao adekvatno, pre svega jer globalni odnos snaga više nije onakav kakav je bio pre 20 godina, ocenjuje Slobodan Samardžija, bivši dopisnik “Politike” iz Moskve. Amerika, kaže, gubi pozicije i isteruje sve na način koji odaje nervozu.

Foto: TV Pink Printscreen

- Mi u ovakvoj situaciji moramo ostati stabilni. Voleo bih da naše ministarstvo spoljnih poslova pošalje upite svim zemljama koje su priznale Kosovo sa pitanjem zašto ste to uradili. Tada bi se videlo da je 90 odsto zemalja Kosovo priznalo iz čiste inercije i pritiska. Cela ova priča zasniva se na nervozi koja trenutno vlada u svetu – kaže Samardžija.

Ceo razogovor sa gostima "Novog jutra" pogledajte u nastavku:

#Novo jutro

#Ujedinjene nacije

'