AKTUELNO

Gosti Novog jutra smatraju da je dobro što će biti održana sednica SB UN na temu Kosova, jer treba da se iznesu stavovi o tom problemu.

Novinar i pisac Luka Mičeta uoči današnje sednice SB UN, podsetio je da na današnji dan 1998. godine završeni su protesti u Prištini gde su Albanci tražili da NATO snage dođu na KiM.

- Oni su tada imali parolu 'Kosovo je najveći zatvor na svetu' od te parole do danas, ništa se nije promenilo - rekao je Mičeta.

Foto: TvPink Printscreen

-Mislim da je danas Kosmet najveći zatvor na svetu, ali u ovom trenutku za Srbe pre svega. Ono što se bude dešavalo u UN mislim da je važno, jer treba da se iznesu neki stavovi i naši i albanski - smatra on.

Po njegovom mišljenju, današnja sednica biće "jedna arena" gde će velike sile pokušati da se nadmeću nad našim problemom.

-Neko će da nam pomogne (Rusija i Kina), dok će biti manje zainteresovani. Činjenica je da su se neke stvari za 20 godina okrenule u našu korist i da Albanci polako ulaze u onaj status koji su Srbi imali krajem 90-tih, što je na neki način bio povod za NATO agresiju - ocenio je Mičeta.

-Dolazi do ozbiljnih promena u svetskoj politici, a kako će se sve to reflekotovati na našu zemlju u velikoj meri zavisi od nas. Vreme treba da pokaže, kako će u UN da se razvija situacija i kako će velike sile imati argumentaciju koju će izneti u odbrani stava za i protiv - dodao je on.

Foto: TvPink Printscreen

Urednik ekonomske rubrike u "Večernjim novostima" Dušan Stojaković govoreći o nedavnoj akciji ROSU na severu KiM, smatra da je to bilo "pokazivanje mišića".

-Bojim se da su najveći gubitnici građani koji žive na KiM - rekao je on i složio se sa Mičetom da Kosmet jeste zatvor, ali ne samo za Srbe. već i za veliki deo ukupnog stanovništva, koji su zarobljeni na polukriminalnoj teritoriji.

-Tu ne postoji ekonomija, niti postoji način da se na pošten i pristojan način zaradi neki dinar - ocenio je Stojaković.

-To je bio slučaj gde je besmisleno u borbi protiv korupcije da šaljete policajce. Priština je tu htela da pokaže Beogradu da je ona glavna na KiM - zaključio je Stojaković.

#Savet bezbednosti

#Ujedinjene nacije

#sednica

'