AKTUELNO

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija u Njujorku razmatraće danas Izveštaj generalnog sekretara UN o radu UNMIK-a, a u fokusu zasedanja biće poslednja brutalna akcija kosovskih specijalnih jedinica na severu KiM, uključujući i hapšenje i napad na osoblje Misije UN.

Izveštaj generalnog sekretara UN o radu UNMIK-a obuhvata period od 16. januara do 15. maja ove godine i u njemu je navedeno da ozbiljne tenzije između Beograda i Prištine i dalje predstavljaju prepreku nastavku produktivnog dijaloga i da izazivaju zabrinutost među lokalnim i međunarodnim zvaničnicima zbog mogućeg pogoršanja stabilnosti.

Gutereš je zatražio da se, bez odlaganja, uklone sve prepreke nastavku dijaloga Beograda i Prištine i naglasio da su takse na proizvode iz centralne Srbije još na snazi, kao i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio kontramere ako Priština ne ukine te takse.

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić predstavljaće Srbiju na sednici SB UN.

Dačić će u izlaganju ukazati na potrebu kontinuiranog razmatranja pitanja KiM na Savetu bezbednosti UN i neophodnost da UNMIK ostane angažovan na doslednom sprovođenju zadatih ciljeva, u nesmanjenom obimu i sa neizmenjenim mandatom, posebno imajući u vidu porast tenzija i nestabilnu bezbednosnu situaciju u Pokrajini.

Generalni sekretar UN apelovao je na sve strane da se uzdrže od zapaljivih izjava i provokacija koje bi mogle izazvati nerede. Poslednji upad kosovskih specijalnih jedinica na sever KiM, uključujući i hapšenje i napad na osoblje Misije UN, biće tema u fokusu zasedanja, a Dačić će se, pored toga, osvrnuti i na niz provokativnih akcija Prištine, kojima se pored nepoštovanja dogovorenog iz Briselskog dijaloga, najdrastičnije krši Rezolucija 1244 SB UN.

#Savet bezbednosti

#Ujedinjene nacije

'