AKTUELNO

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić boraviće 17. i 18. juna u radnoj poseti Velikoj Britaniji, tokom koje će u Londonu učestvovati na nekoliko skupova posvećenih jačanju ekonomija regiona Zapadnog Balkana, odnosima u regionu, napretku Srbije na putu ka Evropskoj uniji i aktuelnoj situaciji u EU.

Dvodnevnu posetu britanskoj prestonici Brnabić će u ponedeljak, 17. juna, započeti predavanjem „Kako pobediti u četvrtoj industrijskoj revoluciji?“, koje će biti održano na Londonskoj školi za biznis. Tom prilikom predsedsednica Vlade Srbije će prisutnima govoriti o izazovima koji se javljaju u savremenom poslovnom okruženju, ulozi malih i srednjih preduzeća, kao i značaju inovacija i digitalizacije na budućnost poslovanja.

U utorak, 18. juna, Brnabić će govoriti na FT forumu Zapadnog Balkana (FT Western Balkans Forum) o temi „Mogućnosti ulaganja u brzorastućem regionu“. Na forumu, koji organizuju Komorski investicioni forum Zapadnog Balkana (WB6 CIF) i prestižni britanski magazin Fajnenšel tajms (Financial Times), učestvovaće i predsednik Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Suma Čakrabarti, premijeri Severne Makedonije i Albanije Zoran Zaev i Edi Rama, predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež, generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu, predstavnici međunarodnih finansijskih institucija, poslovne zajednice…

Na skupu će, između ostalog, biti reči o izazovima sa kojima se suočavaju ekonomije regiona Zapadnog Balkana. Investitore ekonomije regiona privlače zbog makroekonomske stabilnosti koju karakteriše niska inflacija, nizak budžetski deficit i stabilan javni dug. Postoje, međutim, i dalje veliki izazovi i neophodne reforme koje bi trebalo da budu usmerene na ubrzanje administracije, poboljšanje trgovinskih tokova, smanjenje birokratije i razvoj veština radne snage.

Na kraju posete predsednica Vlade Srbije će 18. juna na prestižnom Kraljevskom institutu za međunarodne poslove (Royal Institute of International Affairs, Chatham House) održati predavanje na temu „Srbija, Balkan i Evropska unija“. Brnabić će okupljenima govoriti o napretku Srbije na putu ka EU, zastoju u dijalogu Beograda i Prištine, izazovima sa kojima se zemlje regiona suočavaju u toku procesa evrointegracija, a osvrnuće se i na aktuelnu situaciju u EU nakon izbora za Evropski parlament i izazovima koje je postavio Bregzit.

#Ana Brnabić

#London

'