AKTUELNO

Direktor Međunarodnog instituta za bezbednost Orhan Dragaš kaže da je današnji forum, na kojem će učestvovati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, veoma značajan.

Kako navodi, govoriće s eo teškim temama, a da je dobro što je jedan od panela posvećen pregovorima Beograda i Prištine, imajući u vidu sve druge aktuelne svetske teme.

-Predsednik Vučić napominje stalno da je važno da se češće razgovara na tu temu kako bi se došlo do rešenja - rekao je Dragaš za Pink.

Foto: TvPink Printscreen

-Pregovori su poslednjih sedam meseci zamrznuti zbog odluke Prištine da uvede takse na robu iz centralne Srbije - podsetio je on i dodao da u pregovorima učestvuju tri strane - Priština, Beograd i EU, odnosno međunarodna zajednica i da ne zavisi sve samo od nas.

Dodao je i da bi bilo važno da se ukinu takse, nastave pregovori i što pre dođe do rešenja.

-Albanskoj strani je u interesu da se pregovori odugovlače i traju što duže, jer je njihova ideja da se nekakav sporazum potpiše tek kada situacija bude povoljan za njih - smatra on.

Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost kaže da su za dijalog potrebne dve strane i da Albanci moraju da ukinu anticivilizacijske takse i formiraju Zajednicu srpskih opština kako bi se dijalog nastavio.

Foto: TvPink Printscreen

On je podsetio da su i pre uvođenja taksi pregovori bili u ćorsokaku jer albanska strana nije htela da pristane na ZSO. Govoreći o uticaju Nemačke, on je rekao da predsednik Vučić i nemačka kancelarka Angela Merkel imaju dobar odnos i da na Nemačku u određenih oblastima možemo gledati kao dobrog partnera.

Urednik političke rubrike dnevnog lista "Politika" Bojan Bilbija smatra da bismo očekivali šta se može očekivati od Zapada, moramo da vidimo šta oni zapravo žele i od Kosova i od Srbije.

Foto: TvPink Printscreen

#Bojan Bilbija

#Orhan Dragaš

#Predrag Rajić

'