AKTUELNO

Srpska lista saopštila je danas da njeni predstavnici borave u Berlinu da bi informisali visoke diplomatske zvaničničnike Nemačke o položaju srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, odbacujući tvrdnje Rade Trajković da su tamo otišli u sklopu delegacije Ramuša Haradinaja.

Ona je tu tvrdnju iznela na svom Tviter nalogu.

- U Berlin nismo otišli tajno, niti, kako tvrdi Rada Trajković, u sklopu delegacije Ramuša Haradinaja, o čijem programu posete Nemačkoj nismo ni informisani, niti nas on zanima - navodi se u saopštenju Srpske liste.

Kako kažu, to potvrđuje da je Trajković "najobičniji intrigant i lažov" i da ne mari ni za KiM ni za Srbe koji tamo žive.

U saopštenju se navodi da diplomatski napori Srpske liste koincidiraju sa diplomatskim naporima Srbije, i deo su zajedničkih nastojanja da se srpskom narodu na Kosovu i Metohiji osigura bezbedan i dostojanstven život, uz poštovanje svih političkih i Ljudskih prava koja se podrazumevaju u savremenoj Evropi.

Delegacija Srpske liste u Berlinu

Delegacija političkih predstavnika Srba sa Kosova i Metohije započela je svoju dvodnevnu posetu Berlinu sastankom sa direktorom Kancelarije za jugoistočnu Evropu Ministarstva spoljnih poslova Nemačke Kristijanom Helbahom, a glavna tema bila je trenutna političko-bezbedonosna situacija na Kosovu. Delegacija Srba u kojoj su predsednik SRpske liste Goran Rakić, potpredsednik Dalibor Jevtić i članovi predsedništva Bratislav Nikolić i Saša Milosavljević informisali su sagovornike o stanju i položaju srpskog naroda na KiM i o permanentnom kršenju prava Srba. Oni su istovremeno ukazali na sve veće tenzije koje su, kako su naveli, rezultat određenih odluka vlasti u Prištini, ali i na potrebu da se dijalog nastavi i da se uklone prepreke kako bi se dala šansa rešavanju svih problema. Na sastanku je bilo reči i o poslednjoj akciji policije Kosova na severu KiM kada je "bez potrebe upotrebljena velika sila pod izgovorom borbe protiv korupcije i kriminala i da postoji opasnost da se sa takvom praksom može nastaviti sa ciljem zastrašivanja srpskog naroda". Helbah je čestitao predsedniku Srpske liste Goranu Rakiću na ponovnom izboru za gradonačelnika Severne Mitrovice, a Rakić je konstatovao da je to bila prva čestitka nekog iz međunarodne zajednice, koja je, kako je naveo, trebalo da čestita na tome što su izbori na severu KiM protekli mirno. Delegacija Srpske liste nastavlja sutra posetu Berlinu sastancima sa savetnikom kancelarke Merkel Matiasom Lutenbergom, te sastancima u Bundestagu, navodi se u saopštenju kancelarije za saradnju s medijima S

- Pozvani smo na razgovore kao demokratski izabrani predstavnici srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, jer administracije ozbiljnih država razgovaraju samo sa političarima koji imaju demokratski legitimitet i kredibilitet, a ne sa samozvancima poput Rade Trajković - ističe se u saopštenju.

Za reputaciju kakvu ima u zemlji i inostranstvu Trajković je, kako kažu, sama kriva, jer sama je svojim likom i delom zaslužila da je nekadašnje komšije i sunarodnici sa Kosova i Metohije preziru i doživjjavaju kao borca protiv srpskih interesa

#Nemačka

#Ramuš Haradinaj

#Srpska lista

'