AKTUELNO

Predsednik Vučić ovom prilikom je osudio napad na službenike UN u poslednjoj akciji tzv. kosovskih specijalnih jedinica, kada je povređen i jedan pripadnik UNMIK-a, što predstavlja pokušaj kompromitovanja misije UN na KiM.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je u Beogradu sa specijalnim izaslanikom generalnog sekretara UN i šefom Misije UN na Kosovu i Metohiji (Unmik) Zahirom Taninom o situaciji na KiM i predstojećoj sednici Saveta bezbednosti UN na kojoj će biti razmatran najnoviji izveštaj generalnog sekretara UN o radu Unmika.

Kako je saopšteno iz njegovog kabineta, predsednik Vučić osudio je napad na službenike UN u poslednjoj akciji tzv. kosovskih specijalnih jedinica, kada je povređen i jedan pripadnik UNMIK-a, što predstavlja pokušaj kompromitovanja misije UN na KiM.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Uloga Ujedinjenih nacija na Kosovu i Metohiji je od presudnog značaja za Srbiju - naglasio je Vučić.

On je takođe ocenio da je predstojeća sednica Saveta bezbednosti za Srbiju veoma značajna, kako zbog važnosti kontinuiranog razmatranja pitanja Kosova i Metohije, tako i zbog aktuelnih dešavanja u Pokrajini koja su poremetila ionako krhku stabilnost na KiM.

Predsednik Vučić istakao je da će sednica Saveta bezbednosti biti prilika da se razgovara o trenutnoj situaciji u Pokrajini, kao i o načinima na koji UN, odnosno UNMIK i druge međunarodne misije na KiM, mogu da doprinesu stabilizaciji prilika.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Za nas je kontinuirano razmatranje pitanja Kosova i Metohije u Savetu bezbednosti, u skladu s Rezolucijom 1244, od suštinskog značaja kako bi Savet bezbednosti i međunarodna zajednica bili redovno i transparentno informisani o stanju na terenu, političkoj i bezbednosnoj situaciji, posebno u pogledu položaja Srba i drugog nealbanskog stanovništva, vladavini prava, poštovanju ljudskih prava, zaštiti kulturnog i verskog nasleđa, kao i o svim drugim problemima sa kojima se oni svakodnevno suočavaju. To što prištinska strana kontinuirano povlači iracionalne i jednostrane poteze i konstantno pribegava provokacijama, samo potvrđuje da Priština sistematski radi na tome da onemogući bilo kakav dijalog - rekao je Vučić.

Sagovornici su zaključili da je međunarodno prisustvo na Kosovu i Metohiji i više nego potrebno, imajući u vidu da je situacija i dalje nestabilna, uz česte incidente i tenzije, kaže se u saopštenju iz kabineta predsednika Srbije.

#Aleksandar Vučić

#UNMIK

'