AKTUELNO

Ne može se ništa očekivati ništa od sastanka u Parizu, svi nešto očekuju da će se dogoditi važno, ali ovakve teme se ne rešavaju za jedan dan, rekao je za Pink nekadašnji šef Izvršnog veća Kosova Zoran Anđelković.

- Pre toga mora biti dosta priprema, papira. Kada je reč o zaustavljanju i usporavanju porcesa Srbije pridruživanju EU, to gledamo više od 20 godina. Zna se šta je stav EU, a to je priznavanje tzv.države Kosovo. Sve dok se to ne sprovede u delo, na način na koji to žele, naravno da će biti usporavanja - smatra on.

Kako kaže, i "prodor" NATO prema Rusiji je vezan sa svim tim.

-Kada su videli legitimaciju onog Rusa što je pretučen u akciji ROSU, mislim da su imali još veću motivaciju da ga prebiju, jer oni misle da se time kvalifikuju više kod Amerikanaca - kaže Anđelković.

- Svako ko je u UNMIKU i ko pokušava da pomogne srpskoj zajednici na severu Kosova ne prolazi dobro - zaključuje Anđelković.

Diplomata Zoran Milivojević  kaže da već duže vreme je jasno da EU nije iskoristila priliku da učini nešto odlučujuće i nije uspela da ispuni svoj stav o kom deklarativno govori, a to je da dođe do sporazuma i da na ovim prostorima zavlada mir i stabilnost, a kako naglašava za to je sporazum Beograda i Prištine.

-Ova administracija koja odlazi, propustila je istorijsku prilikum a to je Briselski sporazum, koji da su  realizovali sve bi bilo drugačije - napominje Milivojević.

Podseća i da je ova "garnitura" političara u Prištini vezala svoju sudbinu za pitanje nezavisnosti.

-13 zemalja je za vreme ove garniture odustalo od priznanja, njihova sudbina politička je na silaznoj liniji, a sistemom ucena i pretnji pokušavaju da isposluju bilo šta što bi išlo u prilog njihovoj političkoj sudbini i uspehu - ocenjuje Milivojević i smatra da teško možemo bilo šta očekivati na sastanku 1. jula, jer Evropljani nisu u stanju da isposluju ukidanje taksi, kao ni odustanak od Platforme koju su usvojili, koja polazi od jedne stvari, a to je priznanje tzv. države Kosovo.

Potpredsednik Narodne skupštine Vladimir Marinković, govoreći o tvrdnjama albanskih lidera koji tvrde da je tokom sukoba na KiM zlostavljano oko 20.000 Albanki, ističe da tzv. Vlada KiM plaća reparaciju za žene koje prinesu dokaz da su trpele seksualno nasilje tokom sukoba na KiM i naglašava da se prijavilo malo više od 100 žena, a da oni barataju sa ciframa od 20.000.

-Takve informacije idu na kongres, takve stvari se plasiraju narodu u SAD, Kanadi i ako nemaju neki drugi izvor informacija, počeće ljudi da veruju. Zato Odbor za Kosovo i Milovan Drecun spremaju obimnu dokumentaciju i pismo SAD kongresu gde će održati jedno slušanje o dešavanjima na KiM - rekao je Marinković.

#Kosovo

#Novo jutro

#Pariz

#Sastanak

'