AKTUELNO

Rano jutros specijalne kosovske snage ROSU u tri kolone i naoružane dugim cevima sprovele su upad na sever Kosmeta i hapšenja u 4 srpske opštine i sledećim mestima - Severna Mitrovica, Rudare, Zubin Potok i Leposavić.

U Severnoj Mitrovici jutros u 6.10 časova oglasile su se sirene povodom upada specijalnih albanskih snaga ROSU na sever Kosmeta. Specijalci ROSU u tri kolone i naoružani dugim cevima uhapsili su jutros najmanje 13 Srba, pripadnika kosovske policije.

Na srpskom severu Kosova od jutros se odvija prava drama, a u Severnoj Mitrovici narod je zbunjen i uplašen izašao na ulice. Uz jezivi zvuk sirena Srbi su okupljeni u samom centru, kod spomenika knezu Lazaru. Sa njima su i predstavnici Srpske liste koji su ostali u Mitrovici i nisu juče prisustvovali sednici Skupštine Srbije o Kosmetu.

14:00 - Rakić obišao povređene, za sutra najavljen miran protest Srba

Predsednik Srpske liste Goran Rakić obišao je danas u Kliničko-bolničkom centru Kosovska Mitrovica Bobana Janićijevića i Radenka Milovanovića koji su ranjeni u Zubinom potoku, prilikom akcije specijalnih jedinica ROSU i za sutra u podne najavio veliki protest na centralnom trgu severnog dela Kosovske Mitrovice.

Rakić je rekao da je specijalna jedinica ROSU trenutak kada su legitimni predstavnici Srba, politički predstavnici i direktori javnih institucija, bili u Skupštini Srbije i kada se diskutovalo o Kosovu i Metohiji i brutalno napali stanovnike Zubinog potoka.

12:10 - ROSU PRETUKLI OKO 100 SRBA

Specijalci Rosu u Zubinom Potoku brutalno pretukli oko 100 lokalnih Srba pošto su probili barikade u mestu Varage. Prema saznanjima Novosti, policajci su demolirali kafanu "Radič polje" u kojoj su kundacima tukli goste među kojima je bilo i staraca

Ranjeni u Zubinom potoku dovezeni u bolnicu u Kosovskoj Mitrovici

Dve osobe ranjene u Zubinom potoku prilikom akcije specijalnih jedinica kosovske policije dovezene su u Kliničko bolnički centar u Kosovskoj Mitrovici, potvrdio je zamenik direktora KBC Kosovska Mitrovica Zlatan Elek. Oni se trenutno nalaze na prijemnom hirurškom odeljenju KBC i u toku je dijagnostikovanje, kako bi se utvrdilo o kakvim povredama je reč, rekao je Elek. Više informacija znaće se nakon pregleda, a u KBC u ovom trenutku imaju informaciju da je još jedna osoba povređena u Zubinom potoku.

Foto: Pink.rs

12:00 - Specijalne jedinice kosovske policije napustile su područje Zubinog Potoka posle operacije koja je trajala više od pet sati, u kojoj su uhapsile pet lica, tukli lokalne Srbe, pretresali kuće, lomili i pravili štetu, rekao je lokalni policijski zvaničnik, koji kaže da građani sada utvrđuju razmere pričinjene štete.

Prema njegovim rečima, privedeno je pet lica. Kako je dodao, šteta je vidljiva, jer su pripadnici specijalne policije uništavali vozila parkirana pored puta kojim su se oni kretali, a tokom pretresa u nekim kućama takođe su lomili sve na šta bi naišli.

Na desetine automobila je bilo pred puta. Ta, ne policija, već horda, je lomila, sekla gume, lim, vadila stakla. To je iživljavanje. Oko dvadeset vozila je oštećeno hira radi

VUČIĆ: Čuvaćemo mir i stabilnost po svaku cenu, ali bićemo spremni da u najkraćem roku zaštitimo naš narod na KiM!

10:55 - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obavestio je poslanike u Skupštini i građane Srbije o najnovijim dešavanjima na Kosovu i Metohiji.

Vučić je rekao da su pripadnici specijalnih jednica ROSU do sada upali na teritoriju severa KiM sa 73 oklopna vozila i još 50 vozila čeka u Južnoj Mitrovici i 15 u Srbnici.

- Do sada imamo potvrđeno hapšenje 23 lica srpske i bošnjačke nacionalnosti, na teritoriji tri opštine, Kosovska Mitrovica, Leposavić i Zubin Potok. Reč je o pripadnicima policijskih snaga KiM – rekao je Vučić.

10:50 - Pripadnici specijalnih jedinica ROSU ušli su u Zubin Potok i nastavljaju ka jezeru Gazivode!

10:37 - U Zubinom Potoku, kako javljaju Srbi sa Kosova, pripadnici albanskih specijalaca prebijaju ljude, razbijaju po prodavnicama. Kako kaži, ROSU hapse svakoga ko im se suprostavi.

10:27 - U kasarni Vojske Srbije u Kraljevu primećena je aktivnost oklopnih vozila.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naredio je jutros stavljanje svih jedinica Vojske Srbije u stanje pune borbene gotovosti.

10:11 - Završena sednica državnog vrha odnosno Saveta za nacionalnu bezbednost, Vučić stigao u Skupštinu, očekuje se obraćanje predsednika iz Skupštine.

Prema nezvaničnim saznanjima medija,  trenutno 200 vozila pripadnika ROSU čeka spremno u južnoj Mitrovici i planiraju upad u Zvečan.

9:39 - AP: TRUPE SRBIJE U PRIPRAVNOSTI

Srbija je naredila svojim trupama da budu u punoj pripravnosti nakon izveštaja da je kosovska policija ušla u Srbima naseljene regione Kosova, javlja AP.

Agencija prenosi, pozivajući se na srpske medije, da su pripadnici specijalne policije Kosova "upali" na sever Kosova i uhapsili više osoba.

Navodi se da je zvaničnik srpske vlade Marko Đurić kazao da je akcija kosovske policije osmišljena zbog zastrašivanja i proterivanja Srba sa Kosova i predstavlja "ne samo pretnju stabilnosti, već i najdirektniju pretnju mira".

9: 30 - ZATVOREN MOST U KOSOVSKOJ MITROVICI

Most koji deli Kosovsku Mitrovicu na severni i južni deo jutros može da se pređe samo pešice, jer ga je KFOR zatvorio za saobraćaj, javio je reporter Tanjuga sa lica mesta. Sve vreme u Severnoj Mitrovici se čuju sirene za uzbunu, a helikopter je nadletao grad.

Foto: Tanjug

9:35 - U TOKU SEDNICA SAVETA ZA BEZBEDNOST

U toku sednice Saveta za nacionalnu bezbednost predsednik Srbije Vučić je upozorio predstavnike EU da će Srbija reagovati ako se jedinice ROSU na povuku.

9:26 - Snage ROSU u selu Varage u Zubinom Potoku razbijali šoferšajbne na vozilima.  U selu Varage pripadnici ROSU napravili su veliku štetu na privatnim automobilima.

Prema rečima očevidaca, specijalci su kundacima razbijali šoferšajbne na vozilima i stakla na ugostiteljskim objektima. Na putu su ostaci šok bombi ispaljenih na okupljene Srbe, a pripadnici idu prema Zubinom Potoku.

Foto: Pink.rs

9:20 - DVOJE SRBA POVREĐENO U ZUBINOM POTOKU

Dvoje Srba lakše je povređeno u pucnjavi do koje je jutros oko 6.20 došlo u Zubinom potoku, kada su pripadnici ROSU došli u reon sela Donje Varage u toj opštini. Pucnjava traje i u ovom trenutku, oko 9.30 časova.

Jedna osoba, I.M., je uhapšena. Oko 6.20 došlo je, naime, do razmene vatre između nepoznatih lica i specijalizovanih jedinica Kosovske policije, u kojoj je ispaljeno oko 200 metaka.

Foto: Informer

9:06 - PUCNJI I ŠOK BOMBE U ZUBINOM POTOKU U Zubinom Potoku su čuju pucnji. Specijalci ROSU bacaju šok bombe, dok su svi prilazni putevi blokirani.

08:51 - PROBIJENA BARIKADA U SELU ZUPČE Kako nezvanično saznajemo u opštini Zubin Potok je trenutno najteža situacija. Barikada koja su Srbi postavili u selu Zupče probijena je i Rosu se kreće preme selu Varage.

Foto: Tanjug

8:45 - Kako saznajemo, u Zubinom Potoku je najnapetije i preti da dođe do eskalacije sukoba između građana i ROSU! ROSU napadaju Srbe i pokušavaju da uđu u grad!

8:20 - Đurić: ROSU napadaju Srbe na ulasku u Zubin potok! Do zuba naoružani albanski specijalci u ovom trenutku napadaju Srbe na ulasku u Zubin potok i kod klisure pokusavaju da uđu u to mesto, izjavio Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Foto: Pink.rs

07.49 - Vučić traži od zapada da obuzda Prištinu. Vučić pokrenuo je intenzivne diplomatske aktivnosti posle upada specijalnih jedinica ROSU na sever KiM, rečeno je u njegovom kabinetu.

Predsednik Srbije zatražio je od zapadnih političkih centara da obuzdaju Prištinu i stavio do znanja da Srbija neće dozvoliti etnicko čišćenje na Kosmetu.

Foto: TV Pink Printscreen

07.30 - Đurić: Cilj akcije ROSU zastrašivanje i izazivanje panike. Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je da su jedinice ROSU jutros upale na sever KiM na teritoriju sve četiri opštine sa ciljem za zastraše Srbe i izazovu paniku, dodajući da raspolaže informacijama da je nekoliko Srba uhapšeno.

Od saveznika, Rusije i Kine očekuje se svaka vrsta pomoći i podrške. Predsednik Vučić će o detaljima ove situacije govoriti u Skupštini Srbije u nastavku posebne sednice o situaciji na KiM koja bi trebalo da počne u 10 sati.

Foto: Informer

7.10 - Predsednik Vučić naredio stanje pune borbene gotovosti svih jedinica Vojske Srbije, u punoj borbenoj gotovosti i sve jedinice MUP Srbije.

6.10 - Upad albanskih specijalaca ROSU naoružanih do zuba i dugim cevima na sever Kosmeta. Uhapšeno najmanje 6 Srba pripadnika kosovske policije. Oglasile se sirene u Severnoj Mitrovici, narod zbunjen i uplašen, okuplja se u centru grada u atmosferi izuzetne napetosti.

Rano jutros specijalne kosovske snage ROSU naoružane do zuba sprovele su upad na sever Kosmeta i hapšenja u čak 4 opštine i sledećim mestima - Severna Mitrovica, Rudare, Zubin Potok i Leposavić.

Zbog upada specijalnih jedinica ROSU na sever, predsednik Srbije Aleksandar Vučić naredio je stavljanje svih jedinica Vojske Srbije u stanje pune borbene gotovosti. U stanju pune borbene gotovosti su i jedinice MUP Srbije.

#Kosovo i Metohija

'