AKTUELNO

Aleksandar Čotrić, potpredsednik SPO, podsetio je da je juče u Evropi izabran 701 poslanik za Evropski Parlament koji će zasedati u Briselu i Strazburu, i istakao da bu uskoro i Srbija mogla da učestvuje u odabiru poslanika za EP.

On je istakao da su im primanja enormna za naše prilike, da je osnovna plata oko 6000 evra, kada se odbije evropski porez, zatim da imaju još oko 4500 evra za rad kancelarije, plus dnevnicu od 300 evra za svaki radni dan, tako da, kako kaže, sa odbicima poreza ostaje im oko 10.000 evra.

Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost, rekao je da je bilo očekivano da Narodnjaci, odnosno EPP alijansa evropskih narodnjaka, kojoj inače pripada kao pridruženi član i SNS, dobije najveći broj glasova, što se i desilo.

Foto: TvPink Printscreen

- Ovog puta je prilikom glasanja došlo do određene preraspodele u evropskom bloku, a novi saziv će biti još proevropskiji nego što je bio prethodni. Veliki uspeh su postigli liberali. Oni su skočili na blizu 110 mandata, što je njihov istorijski rezultat - rekao je Rajić.

Kako kaže, naročito je interesanto da su se pojavili u državama gde ih nikada nije bilo.

- Makron je ponovio rezultat iz prvog izbornog kruga, ali zapravo se ništa nije značajno promenilo. Decenijama su socijaldemokrate bile stariji partner zelenima, ali sada se to malo menja.

Kako kaže, ono što je za nas interesantno, jeste, da će Srbija biti predstavljena u EU parlamentu sa jednim poslanikom, Andorom Delijem iz Vojvodine, koji je član saveza Vojvođanskih Mađara, a koja je dobila jedno mesto na listi FIDES-a Viktora Orbana

Čotrić je rekao da je veoma veliki uspeh samostalne demokratske srpske stranke i na ovim izborima.

Foto: TvPink Printscreen

- Moramo biti realni u Hrvatskoj je cenzus za ulazak u EP bio 5 odsto, a prema poslednjem popisu stanovništva ukupan broj onih koji su se deklarisali kao Srbi u Hrvatskoj je 4 odsto – rekao je Čotrić.

Kako kaže, HDZ je ostvario slabiji rezultat nego što je to bilo na parlamentarnim izborima.

- Nadam se da će možda na sledećim izborima za EP moži da učestvuju i birači i glasači iz Srbije. Nadam se da ćemo imati još konkretniju podršku ka našem evropskom putu – rekao je Čotrić.

#Aleksandar Čotrić

#Evropski Parlament

'