AKTUELNO

Gosti ovonedeljnog 'Hit Tvita' Zoran Ostojić urednik portal Infobrif.rs , Stefan Stamenkovski predsednik pokreta Zavetnici.

Verica Bradić sa svojim gostima i pratiocima na društvenim mrežama i večeras bira najvažniju objavu nedelje na Tviteru, Fejsbuku i Jutjubu.

U studiju TV Pink su  Zoran Ostojić urednik portal Infobrif.rs , Stefan Stamenkovski predsednik pokreta Zavetnici.

Pobednički predlog emisije Hit tvit prema glasovima gledalaca na društvenim mrežama kao i gostiju u studiju jeste predlog broj jedan, tema Kosova u Skupštini. Za ovaj predlog glasalo je 609 ljudi, na drugom mestu je predlog broj 6. - Reprezentacija, sa 34 galsa.

Foto: TvPink Printscreen

Zoran Ostojić kaže da u Sbrbiji može da se priča samo o ekstremnoj levici i ekstremnoj desnici.

- Sve ostalo je mejnstrim. Ekstremna antiglobalistička levica i desnica je nešto što ima svoje politčki utemeljenje. Veruje da će oni dobiti više glasova u evropskm parlamentu – objašnajva Ostojić.

Stamenkovski kaže da Zavetnici neguju dobre odnse sa strankama u Ruskom federacijom koja su suverenističke orjentacije.

Foto: TvPink Printscreen

- Imamo dobre odnose sa mnogim drugim orjentacijama – rekao je on.

Takođe, posle sedam godina Zavetnici su ušli u proces formiranja stranke.

- Jedna američak televizija, ne želim da ih imenujem, tvrdi da nam Radikali pomažu da prikupimo glasove za formiranje stranke. To nije tačno, to je lažna informacija. Mi da srađujemo tako, mi bi potpise sakupili za par dana – rekao je Stamnkovski, naglašvajući da već deset dana sakupljaju potpise.

Predlog 1 - SKUPSTINA O KOSOVU

Učešće predsednika Vučića u Skupštini gde će se raspravljati o pitanju Kosova, glavna je tema ovih dana. Ovo je naročito aktuelno na Tviteru. Po Ostojiću Kosovo je važna tema.

- Pitanje Kosova je ono što od Srbije pravi nedovršenu državu. To utiče na politiku Beograda, da ne bi išla na zapad. Ako moram da vagam, jer je to Vučić rekao da je to najvažnija tema, a deo opozcije kažu da ima mnogo važnih pitanja od Kosova, moja procena je da rešavanje Kosova tek treba da utiče na sva ostala pitanja tako da je po meni takođe to na prvom mestu – smatra Ostojić.

Stamenkovski se nije složio sa konstatacijom Ostojića, i kaže da oni koji danas protestuju na ulicama su plaćenici ambasada.

- Znamo da su se Trifunovići susretali sa nekim ambasdorima. Poznat je i NVO sector koji sarađuju sa ambasadama, kao i sa Sorošem. Ostojić takođe ima bliži odnos sa Sorošem – rekao je Stamenkovski.

- KiM u ovom trenutku je ovo pitanje daleko bolje, u odnosu na ranije – ocenio je Stamenkovski.

Predlog 2 – Štrahe

Austrijsku javnost uzburkao je video snimak na kojem austrijski vicekancelar i lider Slobodarske partije (FPO) Hajnc Kristijan Štrahe navodnoj nećaki ruskog oligarha za finansijsku podršku nudi poslovne povlastice.

Stamenkovski kaže da mnoge međunarodne fondacije su izjavljivali da svi moraju da udruže, i današnji rezultati evropskih izbora pokazuju da su oscilacije male.

- Sve druge patriotske snage su popravile svoj rezultat. Jesu uticale – kaže Stanmekovski.

Po Ostojiću je pričanje o desničarima koji su ekstremni su blizu fašizmu i nacizmu.

Foto: TvPink Printscreen

- Ovi prizanju višešepartijski sistem, i tu se razlikuju od prethodnika. Čeka se da Putin ode sa vlasti, da se vidi šta se dešava u Americi – ocenjuje Ostojić.

U studiju je u trenutku porasla tenzija, jer je Ostojić procenio da Zavetnici pokušavaju da oduzmu glasove Dveri.

- To nije istina, mi ne želimo glasove te stranke – odgovorio je Stamenkovski.

- Svaka služba ima takve snimke i to je prirodno da uvek može da se nađe nešto kompromitujuće. Svakom se postavljaju različite zamke – objašnjava Stamenkovski.

Ostojić kaže da snimci BIA ne mogu da se koriste u procesu.

Predlog 3 – Huawei

Google je odlučio da prestane sa licenciranjem Androd mobilnog operativnog sistema kompaniji Huawei, što će verovatno uticati na ambicije ove kompanije da postane najveći globalni proizvođač pametnih telefona.

- Taj protekcionizam nikome dobro neće da donese. Mi ćemo morati da usaglašavamo spoljnu politiku. Možemo da dođemo u situcaiju da takođe reagujemo kontrameraama. Sada je ovo reč o ekonomskom ratu, radi se o zaštita tržišta – smatra Ostojić.

Stamenkovski kaže da je ovde reč o “pucanju u praznom”.

- Smatram da će ova kriza da se smiri u narednih 30 dana, nikome ne odgovara da izgube deo tržišta – ocenio je Stamnkovski, dodajući da je suština da su SAD uvek u prošlosti izašle kao pobednik, ali kaže da ovog puta neće da se desi.

Predlog 4 – Nestale bebe

Član Komisije Vlade Srbije za istraživanje slučajeva nestalih beba i predsednik Udruženja za istinu i pravdu o bebama Radiša Pavlović tvrdi da se došlo do prvih dokaza da je beba rođena u bolnici u Kruševcu 1981. godine – ukradena. Reč je o dečaku koji živi u okolini Aleksinca i koji je po rođenju dat na usvajanje. To je dalje impliciralo da je dosta beba nestalo na jugu.

Ostojić kaže da krivično delo otmice je počelo 70-tih.

- Oni koji prete ne mogu da odogvaraju. Siguran sam da postoje papiri koji tvrde da su deca oteta od roditlja iz porodilišta. Siguran sam da neko to odlaže, da dok oni koji su umešani su i dalje žive – kaže Ostojić.

Stamnkovski kaže da je u čudu da ne može da veruje da je OStojić u esmiji napao nekadašnju vlast iz tog perioda.

- Vi konstatno provlačite političke korake koje su protiv države. Provaličte ozbiljno jake, lažen poruke. Mora da se pronađu orgnizatori – ocenio je Stamenkovski.

Predlog 5 - nasilje

Goran Janković (37), koji je u ponedeljak ubio ženu Mirjanu, taštu Nadu i tasta Branislava pred svojom decom, u bekstvu je, a policija danonoćno čuva familiju žrtava, ali i njegove roditelje.

Foto: TvPink Printscreen

- Ovo su strašen stvari koje smo ispratili u nekoliko dana. Mnogo su nam lakše dostupni podaci o ovome. Verovatno je neko pomućenje svesti, neke frustracije. Ne mogu da definišem, ali država mora da odgovorno reaguje, da se sve pritužbe uzmu u obzir – kaže Stamenkovski.

Ostojić kaže da je slaba karika Centra za socijalan rad.

- Morao je neko da reaguje. O ovome se sada više priča zahvaljujući medijima, ali ovim mora da se pozabave i nadležen institucije – kaže Ostoji.

Predlog 5 - Reprezentacija

Nikola Jokić je potvrdio da će igrati za reprezentaciju Srbije na Svetskom prvenstvu i poručio da će dati sve od sebe da "orlovi" u Kini osvoji medalju. I dalje se čeka šta će biti sa Mariom Nakićem.

- Može se uklopiti profesionalna obeveza i reprezentacija. Jokić je prošli put odbio, rekao je da mora da radi na sebi. Za Nakića ne znam, nisam ga još gledao – kaže Ostojić.

Stamenkovski kaže da građani Srbije cene kada se neko bori za repreznetnaciju.

- Mislim da je on imao zabranu svog kluba u to vreme i to se pokazalo – kaže Spakovski.

Foto: TvPink Printscreen

Glasovi gledaoca:

Kosta Ilić iz Paraćina glasa za predlog broj 1.

- Ne postoji važnija tema od ove. U pitanju je sudbina našeg naroda na KiM. Šta hoće ovi iz opozcije kada je u njihovo vreme je Kosovo proglašeno nezavisno - kaže Kosta.

Dijana glasa za predlog broj 1.

- Svi znaju koliko se predsendik trudi za Kosovo - kaže Dijana nakon glasanja za predlog broj 1.

Ljiljana iz Bačke glasa za predlog broj 5.

- Neka se zaustavi sa naslijem više.

Na kraju emsije, Ostojić je glaso za predlog broj 5. ocenivši da je tema prodičnog nasilja važna i da na nju pojedinici mogu da pričaju. Kaže da se o Kosovu pričalo i pričaće se, ali to je u nadležnosti institucija.

Spakovski je glasao za predlog broj 1. Kako je istakao, podržava i očekuje da se iz Skupštine uskoro čuje rešenje za pitanje oko Kosova, jer je po njemu, ovo tema broj jedan.

#Hit Tvit

'